На сьогоднішній день в економічно розвинених країнах світу травми займають третє місце серед причин смерті працездатного населення, тому, виробничий травматизм є однією з найважливіших медико – соціальних проблем, як в Україні так і у більшості країн світу.  

ЗАХИЩЕНЕ І ЗДОРОВЕ ПОКОЛІННЯ

Заходи до Всесвітнього дня охорони праці 2018 року спрямовані на те, щоб показати надзвичайну важливість вирішення цих проблем та покращення охорони праці молодих працівників.

Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме тоді коли знижується увага працівника. Через недбальство та ігнорування вимог інструкцій з охорони праці,  правила техніки безпеки часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.

З нагоди дня охорони праці  Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації  було видано наказ від 18.04.2018 року №560 «Про проведення заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці» де зазначено:

- про необхідність закладами охорони здоров’я спрямування зусиль на поліпшення охорони праці та забезпечення вимог безпеки на кожному робочому місці;

- розгляду наявних та можливих випадків професійних захворювань та забезпечення шляхів щодо недопущення подібних наслідків;

- проведення аналізу випадків виробничого травматизму, що мали місце у закладах за останні 3 роки та забезпечення заходів  щодо їх недопущення.

            Проведено конкурс на  найкращій кабінет з охорони праці в лікувально-профілактичних закладах області. За підсумками якого було визначено переможцем кабінет з охорони праці Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, кращим працівником з охорони праці визначений провідний інженер з охорони праці  Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Захаревич Лілія Віталіївна,  трудовий стаж  якої пов'язаний з охороною праці становить 9 років.

Реалізуючи державну політику в галузі охорони праці відповідно до Закону України «Про охорону праці», Департаментом охорони здоров’я постійно проводиться контроль та відповідна робота по створенню належних, безпечних і здорових умов праці в закладах охорони здоров’я, які спрямовані на збереження життя, здоров’я та працездатності людини.