Сьогодні під час апаратної наради Першого заступника Начальника ОВА Наталі Заболотної з керівниками профільних структурних підрозділів ОВА обговорили поточні завдання року.

Зокрема, йшлося про жестову мову для держслужбовців, 12-річку у школах, ваучери на навчання та асистентів дитини.

Також значну увагу приділили підвищенню доступу до послуг з охорони психічного здоров'я. Зокрема, 1205 фахівців закладів охорони здоров'я області уже пройшли навчання із використанням програми mhGAP, яка залучає медпрацівників первинної ланки медичної допомоги до надання послуг пацієнтам із психічними розладами.

Як повідомила Перший заступник Начальника ОВА, 26 закладів первинної медико-санітарної допомоги вже уклали договір з Національною службою здоров’я України за пакетом 51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» на 2024 рік. Ще планується залучити додаткові заклади первинки.

Під час наради окремо приділили увагу епідситуації в області. Наразі рівень захворюваності на грип та Covid-19 не перевищує епідемічний поріг.

Присутні також обговорили навчальний процес. У більшості закладів освіти регіону закінчилися зимові канікули, діти вийшли на навчання. У зв’язку з погодними умовами, навчальний процес частково проводиться в онлайн-форматі.

Між іншим, уже завершилися 1 і 2 етапи учнівських олімпіад, до кінця лютого відбудеться обласний. Далі триватиме підготовка до всеукраїнського етапу.

Щодо змін в освіті: з 10 січня розпочинаються співбесіди з очільниками структурних підрозділів в ОМС, які відповідають за освіту з метою формування мережі профільних ліцеїв. З 2027 року діти 2012 року народження навчатимуться за 12-річною програмою. Це профільне навчання, тому кількість предметів зменшується у 2 рази. Залишаються українська мова, математика, історія України та англійська мова, а також 4 профільні предмети.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна також акцентувала увагу на соціальній сфері. За її словами, кількість внутрішньо переміщених осіб продовжує зменшуватися в регіоні, хоча люди все ще приїжджають.

Окремим питанням розглянули втілення соціальної послуги «Асистент дитини». Цю послугу вже втілено у 14 громадах Вінниччини. Ще три – Вороновицька, Жмеринська та Липовецька, також планують долучитися. Усього в області 69 асистентів, з яких 41 – у Вінниці.

Під час наради порушили і питання підвищення кваліфікації державних службовців. Вінницький регіональний центр підвищення кваліфікації продовжує навчання фахівців за основними напрямками:

  •  Антикорупційна політика;
  •  Безбар’єрність (жестова мова для держслужбовців);
  •  Ґендерна політика;
  •  Діджиталізація.

Усі вони відповідають євростандартам та сприяють інтеграції України в ЄС. Також продовжуються курси з вивчення іноземних мов.

Важливе надання підтримки для зміни кваліфікації. Так, Вінницький обласний центр зайнятості надає ваучери на навчання, зокрема, для здобуття вищої освіти або перекваліфікації. Усього 704 особам, 104 з яких – ВПО, видано відповідні ваучери.

Крім цього, держава надає можливість розвивати власну справу. Зокрема, видано 582 мікрогранти на започаткування та розвиток власного бізнесу, включно 34 внутрішньо переміщеним особам. Це чудова можливість отримати іще одну освіту або ж змінити свій фах.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92