В офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації відбувся брифінг за участю начальника Управління у справах національностей та релігій ОВА Ігоря Салецького та Секретаря Управління Вінницько-Барської єпархії ПЦУ  протодиякона Владислава Демченка.

Під час брифінгу йшлося про дати святкування та про дотримання заходів безпеки під час відзначення Різдва Христового в умовах правового режиму воєнного стану.

Відповідно до рішення Православної церкви України на Архієрейському соборі (24 травня 2023 року) було затверджено повний перехід з 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу. Ним, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

В умовах триваючої воєнної агресії, небезпеки здійснення окупаційними російськими військами терористичних актів та ракетних ударів по цивільних обʼєктах, Вінницькою обласною військовою адміністрацією, відповідно до Порядку здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування, вирішено посилити заходи безпеки.

Цьогоріч Різдво Христове припадає на 24 грудня (Святвечір) та 25 грудня (Різдво).

Комендантська година у святкові дні (на період святкування Різдва Христового) розпочнеться, як зазвичай, о 24 годині і триватиме до 5 години ранку та змінюватися не буде. Культові споруди у період комендантської години будуть зачинені. Отже, святкові богослужіння у храмах завершаться до 23 години 24 грудня, аби до настання комендантської години віряни змогли дістатись додому.

Свята за новоюліанським календарем:

1 січня – обрізання Господнє, свято Василя Великого (було 14 січня)

5 січня - Хрещенський Святвечір; - голодна кутя

6 січня - Хрещення Господнє, або Богоявлення (раніше 19 січня);

7 січня - Собор Святого Іоана Хрестителя;

12 січня - Святої мучениці Тетяни (раніше 25 січня);

14 січня - Святої рівноапостольної Ніни;

24 січня - Преподобної Ксенії Римлянки (Оксани);

25 січня - Святого Григорія Богослова;

27 січня - перенесення мощей Святого Іоана Золотоустого.

Детальніше - у відео.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92