Регіональний Форум Громадських Ініціатив «Я Змінюю!» зібрав сьогодні у Вінниці представників ІГС задля спільного пошуку шляхів вирішення ключових проблем співпраці органів державної влади та місцевих громад Вінниччини.

Мета заходу - залучення громадян до участі у місцевому самоврядуванні через механізми демократії, налагодження партнерських відносин з організаціями громадянського суспільства у реалізації різногалузевих проєктів та ініціатив.

На початку Форуму до присутніх звернувся з вітальним словом Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема: «Приємно відзначити, що ви обрали саме таку назву – «Я змінюю». Це дуже важливий меседж, який сфокусований на безпосередній участі громадянського суспільства у вирішенні актуальних питань сьогодення. Останні 20 місяців доводять, що громадянське суспільство в Україні є дуже активним суб’єктом, який здатний підтримати державу у складні часи. Тут важко переоцінити діяльність волонтерських груп, громадських, благодійних організацій, зокрема, їх допомогу військовим, ВПО та іншим соціально незахищеним групам населення. Одне із важливих завдань держави сьогодні – це створювати сприятливі умови для діяльності інститутів громадянського суспільства, підтримувати громадські ініціативи. Тож над цим ми працюємо у межах Національної Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, яка введена в дію Указом Президента України».

За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, в роботі регіонального Форуму взяла участь його Перший заступник Наталя Заболотна.

«Ми розуміємо важливість співпраці як державного, так і громадського сектору, сектору бізнесу, тому що в Україні уже майже 10 років триває війна. Сьогодні 629-й день повномасштабного вторгнення. І наша держава стоїть. І ми усі впевнені, що вона вистоїть і переможе. Це вдалося завдяки єдності нашого народу. Усіх тих, хто на своїх місцях продовжує працювати і розуміє, що у нас єдина мета – мати вільну, незалежну Україну, де ми хочемо жити, бути почутими. І щоб усе це мали наші діти. Безумовно, це можливо лише тоді, коли і влада, і громадськість чують один одного. Саме на це спрямований сьогоднішній форум»,- підкреслила посадовиця.

Наталя Заболотна акцентувала, що перевага розумного державного сектору в тому, що він дослухається до громадського сектору: «Це розуміння і бачення, куди рухатись далі. Це - ідеї, а також конструктивна критика. І це нормально, коли громадянське суспільство, яке є цільовою аудиторію прийнятих державним сектором рішень, може говорити, що десь є прогалини, які потрібно виправляти. Але дуже важливо, коли громадський сектор не просто критикує, а має власне бачення, розуміння і пропозиції до влади».

Світлана Юзвак - директорка Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА, який є ініціатором і організатором Форуму, у своєму виступі підкреслила: «Завдяки нашим ЗСУ регіональний форум, який через обставини не міг бути проведений кілька років, сьогодні зібрав представників потужних, дієвих та знаних в області та й у державі ГО. Сьогодні у Вінницькій області зареєстровано понад 4000 ІГС: громадські організації, об’єднання, фонди, спілки тощо. Проте, активних та реально діючих – біля 200 організацій. Тож необхідність проведення сьогоднішнього Форуму викликана бажанням максимально активізувати громадський ресурс, який є у Вінницькій області. Спрямувати його потенціал на реалізацію конкретних ідей».

Роботу в групах організатори Форуму продумали у форматі «Світове кафе». Учасники мали змогу поспілкуватися з регіональними представниками міжнародних донорів, які презентували свою діяльність, а також із фахівцями неурядових організацій, що надають інституційну підтримку.

Цікаві й важливі теми обговорювали за вісьмома напрямками:

  • «Співпраця інститутів громадянського суспільства з владою та медіа» (Єлизавета Добровольська – заступниця директорки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОВА; Олександр Швець – начальник інформаційно-аналітичного відділу Департаменту);
  • «Розвиток громад через спроможні організації» (Олена Данілова – голова правління Фонду громади «Подільська громада»);
  • «Криза та можливості для інститутів громадянського суспільства» (Алла Студілко – голова правління Вінницької обласної правозахисної організації «Джерело надії»);
  • «Підтримка людей з інвалідністю та їх родин протягом всього життя» (Світлана Демко – голова громадської організації «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця»);
  • «Застосування наскрізного гендерного підходу у проєктній діяльності» (Світлана Ходакова – голова громадської спілки «Інститут місцевої демократії «Відкрите суспільство»);
  • «Медіаграмотність в умовах війни. Протидія негативним викликам сучасного світу: фейкам і пропаганді» (Світлана Бусілкова – голова громадської організації «Українська перспектива», Оксана Бондар – регіональна координаторка проєкту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність в освіті», IREX Україна);
  • «Як інститути громадянського суспільства можуть впливати на процеси прийняття рішень органами влади?» (Віталій Дорох – голова Хмільницької районної громадської організації «ПРАВО»);
  • «Співпраця інститутів громадянського суспільства з соціально відповідальним бізнесом» (Тетяна Турченкова – членкиня правління Вінницької обласної організації «Спілка підприємців «Стіна», президентка Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд» «Без кордонів»).

Учасники заходу з цікавістю слухали керівницю Вінницького регіонального офісу Міжнародної Гуманітарної Організації АКТЕД Олену Гончар, представницю Агентства ООН у справах біженців Катерину Дроботіну та національного фахівця із питань психічного здоров'я та психосоціальної підтримки міжнародної організації з міграції (МОМ) Віталія Бєлова.

Підсумовуючи роботу Форуму, Світлана Юзвак висловила впевненість, що він стане важливим кроком до поглиблення співпраці між владою, громадськістю та бізнесом для реалізації спільних ініціатив спрямованих на Перемогу.

«Я Змінюю!» - це про бажання робити цей світ кращим.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92