Сьогодні, 9 листопада, в офіційному медіацентрі обласної військової адміністрації презентували «Книгу Пам’яті полеглих за Україну. Вінницька область. Том І».

Звертаючись до присутніх від імені Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна подякувала всім, хто працював над книгою, зазначивши: «Можливість жити і працювати сьогодні є заслугою наших Героїв. Боротьба українців триває не одне століття… Не одне покоління брало до рук зброю, щоб Україна продовжувала своє існування. І сьогодні наші дівчата та хлопці зі зброєю в руках боронять нашу землю, не даючи російським окупантам знищити нас як народ, як націю, як державу, як спільноту людей, які мають свою волю і бажання жити у своїй країні».

Видання є першим в Україні такого формату. Книга містить короткі біографічні відомості про обставини та місце загибелі вінничан: Героїв Революції гідності і тих, хто став до зброї у російсько-українській війні, починаючи з лютого 2014-го, завершуючи лютим 2022 року.

«Ця книга - робота не одного року, це праця усієї редколегії та науково-видавничого колективу. - зазначила директор Департаменту інформаційної  діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак. - Кожна сторінка, кожне ім'я, яке увійшло до цього першого тому, проходило крізь душі, серця, розум і свідомість тих, хто упорядковував та збирав інформацію для цього видання, вкладав душу і серце в кожну сторінку книги».

До видання увійшла інформація про трьох вінничан - учасників Революції Гідності: Валерія Брезденюка, Леоніда Полянського та Максима Шимка, які загинули упродовж 18-20 лютого 2014 року у Києві. Цей список, на жаль, поповнили 273 наших захисники, імена яких були встановлені на початку лютого 2022 року.

Серед них є ті, хто удостоєні звання Героя України та нагороджені Орденом «Золота Зірка», на жаль, вже посмертно. Це льотчики, підполковники – Дмитро Майборода та Костянтин Могилко; керівники загонів спецпризначення – генерал-майор Максим Шаповал і підполковник Юрій Коваленко; прикордонники – підполковник Євген Пікус і старший лейтенант Вячеслав Семенов.

Під час презентації Ольга Коляструк - керівник Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», яка доклала чимало зусиль, аби книга побачила світ, зауважила: «Це меморіально-довідкове видання. Відомості тут лаконічні, побудовані за строгим ритмом. Лютий 2022 року змінив формат і динаміку цього проєкту, тож ми продовжуємо працювати над збиранням відомостей про тих людей, які загинули за Вітчизну. Коли ми розпочинали цей проєкт, то сподівалися, що книга матиме ще й другу частину, яка би містила спогади, листи, фотографії... Але оскільки жорстокість російсько-української війни змушує нас максимально зібрати інформацію про загиблих героїв, ми поки що відмовилися від такого формату. Однак, робота зі збирання особових спогадів триває».

Від імені колективу пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» Ольга Коляструк висловила вдячність Начальнику ОВА Сергію Борзову, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА, Музею мужніх та Вінницькому обласному краєзнавчому музею, ВОУНБ імені В.Отамановського, усім, хто долучився до співпраці та підтримав проєкт.

Цікавими були виступи заступника директора «Музею Вінниці» Сергія Гули та начальника регіонального центру УІНП Богдана Галайка.  

Вони підкреслили, що боротьба за свідомість українців така ж важлива, як і боротьба на фронті, а збереження пам'яті про наше непросте минуле та робота з цією пам'яттю вкрай необхідна, адже потрібно руйнувати «совєтські» стереотипи та протистояти ворогу в інформаційному просторі.

Отже, вочевидь, буде видано ще не один том, аби жодне прізвище, жодна людина, яка віддала життя, не була загублена і знайшла своє місце в «Книзі пам'яті полеглих за Україну». 

«Кожен на своєму місці має робити усе, щоб пам'ять про воїнів, їхні вчинки та любов до Батьківщини були увічнені. – підкреслила у підсумку Світлана Юзвак. –  Щоб наші діти та онуки цінували та берегли незалежність, яка дається нам надто дорогою ціною. Важливо, щоб цю книгу побачила кожна родина, чиї рідні та близькі внесені у це видання».

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА також анонсувала, що спільно з Видавничим Домом «Моя Вінниччина» готується до виходу ще три книги про наших земляків - Героїв України. Це книги: «Сергій Собко - козак шляхетного роду», «Фін - мужній козак із Козятина (Руслан Фінаш)» та «Дмитро Дозірчий. Шлях воїна». Планується видання книг про усіх Героїв України, уродженців Вінницької області. 3араз в області 12 Героїв України. Тож працюємо далі.

Герої живуть, доки жива пам'ять суспільства про них!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92