У селі Бронниця Бронницького старостинського округу Могилів-Подільської міської територіальної громади відбулась презентація двох нових краєзнавчих видань, що були підготовлені командою Видавничого Дому «Моя Вінниччина».

Книги Михайла Каменюка «Григорівка. Красуня, що народилася на морському дні» та Володимира Колесника «Бронниця – серце моє» стали першими творами, які презентували цього року.

«В умовах війни важливо продовжувати розповідати історію рідного краю. Своєї батьківщини. Кожне село, селище, місто – унікальне. І заслуговує, щоб про нього розповіли. Наші автори завжди знаходять підтримку в територіальних громадах, про які пишуть. Документуйте спогади. Не губіть фотографії. Передавайте це все нам. Буде підготовлено нові твори. Історії населених пунктів доповнюватимуться, а книги – перевидаватимуться», – розповідає директор Видавничого Дому «Моя Вінниччина» Вадим Вітковський.

«Григорівка. Красуня, що народилася на морському дні» – це краєзнавче дослідження уродженця одноіменного села Михайла Каменюка історії своєї батьківщини, яка приховує низку таємниць та цікавих фактів.

Як і всі села Наддніпрянщини Григорівка зазнала всіх «радощів» перебування у прикордонній зоні напередодні Другої світової війни, а після неї – у розряді так званих «неперспективних сіл». Не зважаючи на це, було збережено українську традиційну сільську культуру та звичаї.

Інша ж книга «Бронниця – серце моє» розповідає історію одного з наймальовничіших сіл Поділля. Автор книги Володимир Колесник проаналізував історію рідного села в контексті історії країни. Це спогади односельчан: від рядових працівників до аристократки-княгині про ключові віхи історії, хвилюючі рядки поезій поетів-земляків, цікаві біографії видатних людей, долі яких пов’язані з Бронницею.

Видання проілюстровано архівними світлинами і фотографіями жителів Бронниці.

«Гімн Бронниці, де ми сьогодні презентуємо твори, містить такий рядок: не зміліє душа наша. І це дуже символічно. Як може зміліти душа народу, який протягом століть творить, бореться, долає всі негаразди. І переможе все і всіх, бо ми на своїй Богом даній землі», – зазначила директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної військової адміністрації Світлана Василюк.

Обидва твори належать до книжково-видавничої серії «Моя Вінниччина» і видані коштом обласного бюджету в рамках книговидавничого конкурсу.

Протягом майже 4 років існування конкурсу, що став вже традиційним, видано майже 90 книг – неповторних історій більше, ніж 100 населених пунктів Вінницької області.

Видавничий дім спільно з Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної військової адміністрації роблять короткий огляд кожної надрукованої книги та проводять їх презентації у територіальних громадах області.

Дві нові книги стануть у нагоді не лише історикам та краєзнавцям, а й всім тим, хто любить та цікавиться історією рідного краю.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92