У ХХ столітті українці пережили три масові голоди: 1921‒1923, 1932‒1933 і 1946‒1947 років. Наймасштабніший із них – Голодомор 1932 – 1933 років. Саме його називають геноцидом українського народу. Цей злочин назавжди змінив хід історії нашого народу. Він став одним із найважчих випробувань.

Вінничани вшанували пам'ять мільйонів жертв голодоморів 26 листопада скорботною церемонією покладання квітів і композицій із житніх та пшеничних колосків до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.

Участь у  жалобному заході взяли керівники області та міста – Голова  обласної державної адміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, їх заступники, представники громадських організацій, духовенство.

Щороку, у четверту суботу листопада, Україна схиляє голови перед мільйонами жертв Голодоморів.

Завтра, 27 листопада, о 16:00 в області буде оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв голодоморів, а також проведено загальноукраїнську акцію «Запали свічку». У цей час кожен охочий може долучитися до вшанування загиблих співвітчизників та встановити свічку на підвіконні.

В області буде приспущено Державні Прапори, відбудуться поминальні панахиди у храмах.

Наш обов`язок перед минулими поколіннями об'єднувати живих одним спогадом, одним сумом, однією надією.

Закликаємо долучитись до Всеукраїнської акції «Запали свічку», засвітивши на своєму підвіконні свічку як символ пам’яті про закатованих голодоморами українців.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92