14 вересня у приміщенні Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім.К.А.Тімірязєва цьогорічний лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського, член Спілки слов’янських письменників України  Сергій Деркач презентував свої книги з лінії вогню.

Усі події, зображені письменником, розгортаються на Сході України, на Донбасі, у полум’ї гібридної війни.

Назви цих книг промовисті: «Айдар. Четвертый тост (интервью на линии огня)» (2018), «Мати солдата» (2020) та «Дума про добровольця» (2021).

Під час презентації Сергій Деркач коротко розповів про свою фронтову роботу над книгами, перебування у батальйоні «Айдар». Родзинкою заходу стали виступи самих героїв цих романів: Людмили Менюк із Гайсина та Світлани Бевз із Вінниці, які були на фронті.

Людмила Менюк стала прообразом роману «Мати солдата», адже після загибелі на фронті свого сина Станіслава вона вирішила замінити його в боях і пішла на фронт воїном-добровольцем.

Світлана Бевз прийшла на цю зустріч з «однополчанкою», бойовою вівчаркою Баді, господарем якої спершу був польовий командир, полеглий у бою. Баді після смерті господаря з усіх айдарівців визнавала лише Світлану і пройшла з нею усю нелегку фронтову службу.

Під час заходу письменники Вадим Вітковський (директор обласної комунальної установи «Видавничий Дім «Моя Вінниччина»), а також редактор видавничого дому Михайло Каменюк – «хресні батьки» Сергія Деркача в літературі, дали високу оцінку книгам автора за їх злободенну патріотику, актуальність у виховній роботі з молоддю.

Тема «Людина і зброя» - одна із важливих проблем, давно досліджуваних класичною літературою, вона має чимало соціальних, етичних та моральних граней.

Директор обласної бібліотеки Лариса Сеник зауважила, що висока відзнака праці письменника Сергія Деркача, присудження йому Всеукраїнської премії імені Коцюбинського, не випадкова.

Усі охочі мають можливість переглянути відео з презентації книг Сергія Деркача на сайті ВОУНБ ім. К.А.Тімірязєва та на офіційній сторінці «Спілки слов’янських письменників України» у мережі «Фейсбук».

  

 

 

 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92