Незважаючи на вагомі політичні події в сучасному житті України, суспільство не має забувати і про історичні етапи розвитку країни, її державного становлення.

В регіонах вже третій рік поспіль відбуваються заходи  з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років, які спрямовані на вшанування пам'яті її учасників на території України, та, зокрема, Вінниччини. Обласна державна адміністрація, Департаменти інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, соціальної та молодіжної політики спільно з регіональним представництвом Українського інституту Національної пам`яті протягом останніх років організовують в районах області історико-пізнавальні та меморіальні заходи як з нагоди 100-річчя Української революції, так і сторіччя Першого Зимового походу Армії УНР, який є невід`ємною історико-воєнною віхою української революції.

От і 5 листопада 2020 року з ініціативи Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті та за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації, керівництва Ямпільського району, зокрема, відділу культури райдержадміністрації, КП «Центр історії Вінниці» у селі Писарівка Ямпільського району було встановлено меморіальну дошку на честь 100-річчя завершення Першого Зимового походу Армії УНР.

Ця операція тривала рівно п’ять місяців – від 6 грудня 1919 року. Її учасники подолали понад 2500 кілометрів територією сучасних Житомирської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Вінницької областей, провівши майже 50 переможних боїв. Основні відбулися під Липовцем, Жашковом, Уманню, Каневом, Черкасами, Смілою, Золотоношею, Ольвіополем, Голованівськом, Гайсином, Вознесенськом, Ананьєвим, Балтою. Похід став однією з найгероїчніших і найуспішніших бойових операцій часів Української революції 1917–1921 років. 

Біля села Писарівка сучасного Ямпільського району Вінницької області передові відділи Армії УНР під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленка зустрілись з розвідувальними підрозділами 2-ї Стрілецької дивізії полковника Олександра Удовиченка, що наступали з заходу разом з польськими союзниками, і вже спільно звільняли Україну від московсько-більшовицьких загарбників.

Рівно 100 років тому, у листопаді 1920 року, відбулися останні бої регулярної армії УНР на Наддніпрянщині, зокрема на Поділлі.

Вшанували традиції боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності, тисячолітньої історії державотворення нашого народу представники Вінницької обласної державної адміністрації та Ямпільської райдержадміністрації, представники громадських організацій, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, к.і.н. Богдан Галайко, який зазначив, що вшанування подій і видатних учасників Української революції визначено одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017–2021 роки, і очолюваний ним підрозділ спільно із територіальною владою, представниками громадськості робитиме все можливе, аби пам`ять про ті події була вшанована на належному національно – патріотичному рівні.

Відтепер на фасаді Писарівської загальноосвітньої школи наявна меморіальна дошка на честь 100-річчя завершення Першого Зимового походу Армії УНР як вічна шана нащадків за героїчний подвиг пращурів, які поклали своє життя за свободу кожного українця. Вічна пам`ять героям… Слава Україні!

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92