В рамках реалізації проєктів інститутів громадянського суспільства Вінниччини, які вийшли переможцями у конкурсі проєктів в 2020-му році і отримали допоміжне фінансування з обласного бюджету, громадською організацією «Подільська спадщина»  виготовлено історико-пізнавальний відеофільм – нарис «1940 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінницької області».

Це вже другий фільм зазначеного циклу, який створюється за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Протягом 2018 року організацією реалізовувався проєкт «Долаючи радянське: трансформація культурної пам'яті на пострадянському просторі». У 2019 році у рамках проєкту «1939 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінниччини» створено однойменний документальний науково-популярний фільм та розміщено у вільному доступі у мережі Інтернет з метою використання під час освітніх та виховних заходів у закладах освіти Вінницької області.

Зараз же на черзі – третя серія, «рік 1941-й», яка також подана на здобуття фінансової підтримки обласного бюджету.

Ідейні натхненники, керівники авторської групи – доценти Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського, кандидати історичних наук Павло Кравченко та Анатолій Войнаровський об`єднали навколо себе небайдужих до історії Вінниччини фахівці – відомих і визнаних в області науковців Наталію Жмуд, Ольгу Коляструк, Олександра Криворучка, Юрія Легуна та багатьох інших у справі дослідження історії рідного краю.

У четвер, 22 жовтня в залі наукової ради ВДПУ ім. М.Коцюбинського відбулася презентація другої роботи творчої групи під вже згаданою назвою «1940 рік: історичні міфи та реалії на теренах Вінницької області».

Як зазначив на зустрічі керівник проєкту, кандидат історичних наук, доцент ВДПУ Павло Кравченко, «Творча група ставить собі за мету максимально об`єктивно, і в той же час – доступно і популярно донести до глядачів, особливо, до студентської молоді правду про життя Подільського краю тих часів. І розповісти про це як в науковому сенсі, так і в напрямі популяризації історичних знань в світлі ідеї декомунізації нашої вітчизняної історії».

Вінницька обласна державна адміністрація, і, зокрема, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації високо оцінив діяльність наших науковців – істориків, яка в цілому сприяє популяризації краєзнавчої роботи та історичних досліджень у Вінницькій області. «Ми сподіваємось, що робота над наступним, третім фільмом буде також плідною та якісною, і це  - початок справжнього науково-популярного відеоциклу, який дасть можливість усім зацікавленим особам візуалізувати історичні розповіді про життя Вінниччини тих часів на уроках історії в школах, інших навчальних закладах, також і у вільному доступі – в інтернеті» - зауважив заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, заслужений журналіст України Іван Педорук.

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92