Рік тому, 24 серпня 2019 року, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ, відповідно до якого щороку 29 серпня в країні відзначатиметься  «День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України». Приурочений він до періоду найбільших втрат сучасного українського війська – дня виходу з «Іловайського котла» 29 серпня 2014 року.

Цього дня в державі передбачено низку заходів із вшанування пам`яті героїв.

Тож суботнього ранку 29 серпня Вінниччина долучилась до поминальних заходів за загиблими захисниками незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України.

На Меморіалі Слави в обласному центрі, після Всеукраїнської хвилини мовчання, відбулось покладання квітів та поминальних гірлянд до пам`ятного знаку «Небесній Сотні», інтерактивної стели «Героям АТО/ООС» та меморіального комплексу «Воїнам-захисникам».

В заходах взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Борзов, перший заступник голови ОДА Наталя Заболотна, заступник голови ОДА Олександр Піщик, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, керівники закладів, установ і організацій міста Вінниці й області, представники громадськості.

«Єдина родина Вінниччини» - громадська організація, яка об`єднає батьків, родичів українських героїв, які поклали своє життя захищаючи Україну. Саме вони виступили об`єднавчою силою від громадськості міста й області, які стали активними співорганізаторами заходу.

Голова ГО «Єдина родина Вінниччини» Світлана Корнелюк звернулась до учасників скорботних заходів зі словами:«Для нас, родин героїв, які поклали свої голови за мирне життя і свободу, дуже важливою є пам'ять про них. Це потрібно усім живим людям  як у Вінниці, так і в інших містах і селах України.Я хочу щиро подякувати від усіх родин захисників України тим, хто нам допоміг організувати цей захід, а молодому поколінню хочу побажати: живіть і цінуйте те, що маєте, живіть гідно за тих, хто загинув, не марнуйте життя!».

Зворушливим віршованим звертанням Віталія Верлана – студента-медика, добровольця завершилась урочиста частина, після чого керівники області та міста разом з батьками і рідними загиблих героїв поклали квіти і схилили голови перед інтерактивною стелою «Героям АТО/ООС», де один за одним посміхались до сплаканих матерів, дружин та дітей, їхні герої, що спочили  навіки, захищаючи їх спокій..

Також відбулось делеговане покладання квіткових гірлянд до пам`ятників: «Медикам-захисникам України», що у медичному коледжі імені Заболотного, «Не повернулися з польоту…»  - пам`ятник загиблим військовим льотчикам на території музею штабу ВПС України, «Дерево Свободи» - пам`ятник Героям Небесної Сотні, «Пам`ятник загиблим правоохоронцям» - Центральний парк відпочинку.

В рамках відзначення «Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України», на Європейській площі учасники акції провели флеш-моб «Я любив вас усіх, та найбільш я любив Україну», дякували артистам естрадного ансамблю ПС ЗСУ «Крила України» за військовий концерт-реквієм пам`яті загиблих синів Вінниччини. Поминальною ходою, з величезним прапором України, родичі й батьки полеглих воїнів пройшли вулицею Соборна до Спасо-Преображенського храму, де всі присутні взяли участь у Всеукраїнському молебні за полеглими героями, який здійснив митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Не оминули увагою цього поминального дня і могил наших захисників на «Алеї Героїв» кладовища «Підлісне». Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА спільно з ГО «Єдина родина Вінниччини», в рамках всеукраїнської акції пам’яті «Сонях», здійснили покладання до захоронень полеглих воїнів, а також поклали квіткові композиції до пам'ятників, пам'ятних знаків та місць поховань захисників України зі зменшеними копіями державного прапора України.

Також о 20:00 на Майдані Небесної Сотні відбулась акція-реквієм до Дня Пам'яті Захисників України. Рідні загиблих та небайдужі вінничани прийшли згадати кожного, хто віддав за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України найдорожче - своє життя. 

Вічна пам'ять героям! Слава Україні!

  

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92