Сьогодні, 20 серпня, у великій залі обласного молодіжного центру «Квадрат», за участю вінницьких істориків та краєзнавців, науковців, учнів та студентів закладів освіти м. Вінниці та області, фахівців сфери масмедіа, громадськості, відбувся прем’єрний показ документального науково-популярного фільму «Поділля в добу НЕПу».

«У 2018 році ми розпочали знімати навчально-просвітницькі фільми. Даний кінофільм продовжує цю гарну традицію. Він розрахований, у першу чергу, на учнівську та студентську молодь. Цього разу ми намагалися висвітлити дуже непросту тему, а саме тематику нової економічної політики на Поділлі (1921-1927). Документального матеріалу дуже багато, тому було вирішено зробити тематичні серії тривалістю по 10-12 хвилин, і у нас їх вийшло сім. Кожна серія стосується окремої проблеми, розкриває те чи інше питання у контексті НЕПу на Поділлі. Фільм ще повністю незавершений. Ми відкриті до зауважень та пропозицій, які можна буде врахувати у нашій роботі», – зазначив модератор заходу, один з авторів кінофільму, голова громадської організації «Подільська спадщина», кандидат історичних наук, доцент Павло Кравченко.

«У сучасній історіографії побутує думка, що НЕП – це ніби то щасливий період для українців: припинилися політичні репресії, почало відроджуватися приватне підприємництво, українізація та період культурної революції. Але це не зовсім так. Це був черговий етап продуманої політики радянської окупації України – більшовикам будь-якою ціною потрібно було втриматись при владі. Це етап подвійних стандартів у політиці та культурному житті», – відзначив один з авторів кінофільму, кандидат історичних наук, доцент, краєзнавець Анатолій Войнаровський.

По завершенню прем’єрного показу відбулося обговорення та історична дискусія.

За словами авторського колективу, створення такого культурного продукту відкриває нові можливості для вчителів закладів освіти, які можуть використовувати даний кінофільм під час освітнього та виховного процесу.

Документальний науково-популярний кінофільм «Поділля в добу НЕПу» згодом буде розміщено на головній сторінці офіційного веб-сайту обласної державної адміністрації.

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92