Сьогодні, 10  січня, в конференц-залі обласної державної адміністрації відбулось засідання організаційного комітету з підготовки до відзначення в області Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Члени оргкомітету обговорили низку заходів, які проходитимуть в області  та в м. Вінниці на відзначення першого у 2019 році державного свята.

Заступник  голови облдержадміністрації, заступник співголови оргкомітету Ігор Івасюк у вступному слові зазначив, що день 22 січня 1919 року назавжди увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України.

«100 років минуло з того моменту, як на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності»,- наголосив Ігор Івасюк.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк ознайомила членів оргкомітету із основними заходами, якими в області відзначатимуть День Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Учасники  засідання переглянули документальний фільм «Злука. День Соборності України», який нагадав про історичні події 100-річної давнини.

Як повідомила Світлана Василюк, обласний план заходів передбачає:

- урочисте засідання представників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, політичних формувань, громадських організацій, трудових колективів, громадськості області та святковий концерт майстрів мистецтв і аматорських колективів області, присвячений Дню Соборності України та 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки;

- виставка документів державного архіву області, присвячені 100-річчю проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки;

- історична гра - квест з нагоди 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки під назвою «Єднання заради Незалежності»;

- спортивні заходи та змагання у містах обласного значення та районних центрах області, приурочені до Дня Соборності України.

- богослужіння та молебні в храмах за український народ.

У рамках відзначення державного свята буде здійснено покладання гірлянд до:

Меморіальної дошки І-му Уряду Української Народної Республіки, який тричі знаходився у м. Вінниці.

Бюста Михайла Грушевського - українського історика, громадського та політичного діяча. Голови Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918).

Пам'ятника українському державному та військовому діячу часів Української революції 1917—1921 рр., Голові Директорії УНР, отаману війська та флоту УНР Симону Петлюрі.

Меморіальної дошки Дмитра Марковича, який був Міністром юстиції в Уряді Директорії та головою Подільської і членом Центральної Ради Української Народної Республіки.

Меморіальної дошки Начальній Команді Української Галицької Армії.

Пам’ятника Січовим стрільцям та воїнам ОУН-УПА.

Меморіальної дошки сотнику армії УНР Семену Якерсону.

Меморіальної дошки Костянтину Василенку - громадському та політичному діячеві, члену Центральної Ради, генеральному секретарю (першого міністра) праці Української Народної Республіки в 1917 р.

Також планується вперше провести флешмоб «Єдина країна», спрямований на об’єднання Вінницької області, під час якого учасники вишикуються у формі слів, що символізують Соборну Україну та заспівають гімн України.

В рамках святкування проходитиме цілий ряд книжкових, художніх та фотовиставок, засідань «круглих столів», науково-практичних конференцій. У навчальних закладах області відбудуться засідання «круглих столів», семінари, позакласні читання з історії України, тематичні уроки історії та української літератури, бесіди, години спілкування, виставки в шкільних бібліотеках.

Відповідні заходи будуть проведені у районах та містах обласного значення.


 

 

Директор Департаменту

ЮЗВАК Світлана Юріївна

Іконка геолокація

Адреса: вул. Театральна, 14,
м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92

"Гаряча лінія" Департаменту:

Іконка телефон

Телефон: (0432) 52-09-92