Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталія Заболотна, яка очолювала делегацію, ознайомила учасників щопонеділкової наради із системою надання соціальних послуг у закладах соціальної допомоги  Сьвєнтокшиського воєводства на конкретних прикладах: будинку соціальної допомоги ім. Іоанна Павла ІІ(м. Кельце), Свьєнтокшиського центру психіатрії (Моравіца), Міського центру допомоги родині (Кельце, Центру професійної підготовки молодшого медперсоналу.

Наталія Заболотна підкреслила: «Соціальна допомога є основою державної соціальної політики Польщі, спрямованої на створення умов для окремих осіб і сімей в подоланні складних ситуацій, які вони не в змозі подолати, використовуючи свої власні сили, ресурси і можливості».

Вона наголосила, що Будинки соціальної допомоги є важливою частиною системи соціальної допомоги. Ці заклади призначені для осіб, які не потребують госпіталізації, але з огляду на їхній вік, стан здоров`я, сімейні обставини, житло та матеріальне становище потребують постійної допомоги.
БСД надають низку послуг: побутові, догляду та освітні, на рівні застосовного стандарту, у формах, що виникають внаслідок індивідуальних потреб особи, яка проживає там.

«Будинки соціальної допомоги – це заклади, де людина перебуває постійно, проте  у Сьвєнтокшиському воєводстві дуже розвинена практика т.з. денних форм допомоги, а також гуртожитків для бездомних, яких тільки у м. Кельце налічується 3. Добре розвинена також система закладів, які спрямовані на зайнятість людей з інвалідністю, не просто їх реабілітацію, а на професійне включення в життя. Усі вони  або повітового рівня або рівня гміни»,- зазначила Наталія Заболотна.

Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА вважає, що на майбутнє є доцільність відвідати меншу гміну, оскільки Кельце виконує функції і гміни і повіту. Загалом же, головний принцип фінансування такий: якщо гміна не може надати весь комплекс послуг людині на місці і направляє її в заклад вищого підпорядкування, то направляє за нею і кошти.

Презентація