Монетизація субсидій – грошова виплата громадянам за частину зекономленої субсидії. Грошова виплата енергоощадним родинам – це є частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового опалювального сезону) 100 кубів газу (а це 695,79 грн.) або вартості зекономлених 150 кВт електроенергії (це 135,00 грн)

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, наприклад зекономили 150 кВт електроенергії і більше, буде виплачуватися винагорода за енергоефективність. Для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Виплата  здійснюється через Укрпошту  або на особовий рахунок одержувача субсидії в банку. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.

Органами соціального захисту населення опрацьовано списки, які надали підприємства-надавачі послуг, щодо осіб, які мають на рахунках зекономлені кошти невикористаної субсидії. Усім їм будуть надіслані повідомлення про це та пропозиції звернутися  до 1 вересня із відповідною заявою у місцеве управління соціального захисту населення.

Наталя Заболотна,зокрема, зазначила, що відповідно до  списків, наданих підприємствами-надавачами послуг, органи соціального захисту завершують підрахунки невикористаних субсидій,  які мають бути повернені до бюджету.

Загальна сума невикористаних сум субсидій по даним на 23.06.17 р.  становить 596,3 млн. грн.

Завдяки роз’яснювальній роботі, на кінець червня  2017 року 6 тис. 590 осіб уже звернулися до органів соціального захисту із заявами про монетизацію субсидій.

Більш детальну інформацію можна знайти у презентації,наведеній нижче.

Презентація