• притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;
- придбання автомобіля для мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, які створені при притулках;
• денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі (з можливістю створення при ньому кризової кімнати);
• консультативна служба (спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі).
На цих питаннях акцентовано увагу під час
онлайн-засідання обласної міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми за участю представників районних державних адміністрацій та територіальних громад.
«Нашим завданням в умовах децентралізації є створення мережі спеціалізованих служб на місцевих рівнях та посилення міжвідомчої взаємодії. Хочу наголосити, що серед повноважень територіальних громад є визначення потреби у створенні спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, забезпечення їх створення, функціонування та забезпечення координації діяльності суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, їх взаємодії на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, – зауважила перший заступник Голови обласної державної адміністрації, голова ради Наталя Заболотна – Наголошую також на тому, що для ефективного реагування на випадки домашнього насильства та надання допомоги постраждалим особам необхідно неухильно дотримуватися норм чинного законодавства».
При створенні спеціалізованих служб підтримки територіальними громадами є можливість в подальшому надавати соціальні послуги іншим територіальним громадам на платній основі, при укладанні відповідних угод між громадами – надавачем та отримувачем соціальних послуг.
Документи приймаються Міністерством соціальної політики України до розгляду протягом 30 робочих днів, тобто до 11 червня цього року.
Нагадуємо!
У разі зазнання домашнього насильства Головне – Не Мовчіть!
Телефонуйте на Лінію довіри з протидії домашньому насильству та/або насильству за ознакою статі: 0 800 75 04 75 (працює цілодобово).