На розгляд Комісії надійшло 4 справи на влаштування до обласних психоневрологічних будинків-інтернатів мешканців Вінницької області, що потребували розгляду на зазначеній Комісії.
Всі документи були розглянуті членами Комісії та прийнято рішення щодо звільнення від плати за соціальну послугу стаціонарного догляду в психоневрологічних інтернатах – 1 особи, щодо решти справ з метою забезпечення інтересів осіб, як потребують соціальної послуги стаціонарного догляду, прийнято рішення додатково пропрацювати кожну справу з зацікавленими службами, установами та закладами.
Порядок поселення до психоневрологічних будинків-інтернатів регламентується Постановою КМУ від 26 червня 2019 р. № 576 «Про затвердження Порядку надання соціальних послуг особам з інвалідністю та особам похилого віку, які страждають на психічні розлади», яка передбачає, що соціальна послуга стаціонарного догляду надається безоплатно особам з інвалідністю, особам похилого віку, які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані особами з інвалідністю в порядку.
Постанова передбачає можливість звільнення від плати за надання соціальних послуг осіб, які мають рідних, якщо такі рідні:
- належать до малозабезпечених осіб і отримують державну соціальну допомогу в установленому законодавством порядку,
- залежні від психоактивних речовин, алкоголю,
- перебувають у місцях позбавлення волі,
- мають на вихованні дітей з інвалідністю.