Мова стосувалася, переважно, впровадження спільного проекту Міністерства освіти і науки України та Мінрегіонбуду щодо формування нового освітнього простору в 200 школах України, а також створення Центрів безпеки громадян в об’єднаних територіальних громадах.

 

Вінниччину у відео-засіданні представляли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступники голови ОДА та керівники окремих департаментів та служб регіону, відповідальні за координацію роботи з питань децентралізації, регіонального розвитку, освіти, медицини та ДСНС.

 

Відкриваючи роботу наради, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко відзначив, що формування нового освітнього простору передбачає, в першу чергу, створення опорних шкіл та наповнення їх змістом і відповідними освітніми стандартами. Далеко не остання роль у цьому процесі, за словами урядовця, відводиться й формуванню належної інфраструктури.

 

Геннадій Зубко підкреслив, що відібрані для участі у пілотному проекті опорні школи матимуть можливість залучення фінансових ресурсів усіх рівнів: це і Державний фонд регіонального розвитку, і субвенція на соціально-економічний розвиток територій, субвенція для об’єднаних територіальних громад, і кошти, що спрямовуються по лінії Міністерства освіти і науки на придбання обладнання для опорних шкіл, закупівлю шкільних автобусів та навчального оснащення для кабінетів поглибленого вивчення природничо-математичних наук, а також ресурси місцевих бюджетів. Відтак урядовець звернувся до голів обласних державних адміністрацій та керівників громад  з проханням відпрацювати питання відбору відкритих для змін і розвитку шкіл, які могли б стати учасниками освітнього проекту.

 

«Ми хотіли б побачити якісні проекти, щоб в кожній області ми могли показати моделі, яким чином потрібно запустити формування і функціонування опорних шкіл, і тим самим дати можливість дітям отримати якісну освіту», - наголосив Віце-прем’єр-міністр України.

 

Водночас Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зауважила, що у 50 із 200 шкіл, де буде створено новий освітній простір, МОН також пілотуватиме нові програми для 1 класу, які потім будуть впроваджені в усій Україні.

 

Що ж стосується питання створення Центрів безпеки громадян на рівні об’єднаних територіальних громад, то учасникам відео-наради були презентовані типові проекти подібних Центрів, здатних в умовах децентралізації забезпечити комплексний підхід в реалізації безпекових завдань.