У 2016 році санаторно-курортними закладами України на базі своїх оздоровниць відкрито відділення медико-психологічної реабілітації для постраждалих учасників АТО.

За рахунок коштів Фонду здійснюється забезпечення путівками до цих реабілітаційних відділень лише тих осіб, які відповідно до законодавства, є застрахованими особами (працюючими), мають посвідчення учасника АТО  за наявності медичних показань та відсутності протипоказань для реабілітації.           

Враховуючи необхідність та переспективи відновлювального лікування саме такої категорії працюючих при Вінницькому обласному клінічному госпіталі інвалідів війни було створено відбіркову комісію по відбору та направленню учасників АТО на медико-психологічну реабілітацію.

 Важливою умовою   для отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду  є соціальний прогноз, так звана вірогідність того, що після стаціонарного лікування реабілітація піде на користь і після неї застрахована особа поновить соціальну адаптацію та відновить працездатність, а не буде змушена оформляти інвалідність.  Такий прогноз спочатку робить лікуючий лікар, а потім свої пропозиції і всі відповідні документи надає комісії з медичного відбору і направлення хворих на відновлювальне лікування. Саме комісія приймає рішення щодо направлення чи не направлення хворого на реабілітацію до санаторно-курортного закладу.

Відбірковою комісією спільно з виконавчою дирекцією Вінницького обласного відділення Фонду було розглянуто пропозиції всіх санаторіїв, які відкрили відділення реабілітації для учасників АТО. Та, враховуючи наявність унікальної лікувальної бази з власним радоновим джерелом, висококваліфікованого  медперсоналу з  досвідом якісного та ефективного лікування з різних  нозологій, екологічно чистої живописної території та однієї кліматичної зони,  відбірковою комісією було прийнято рішення здійснювати медико-психологічну реабілітацію учасників АТО в реабілітаційному відділенні санаторію «Авангард» м.Немирів.

Для довідки:

Порядок видачі путівки застрахованій особі

Путівку до реабілітаційного відділення санаторію застрахована особа отримує у лікувально-профілактичному закладі безпосередньо у голови  відбіркової  комісії безкоштовно за наявності необхідних документів:

  1. Довідка страхувальника з місця роботи (оформляється застрахованою особою за основним місцем роботи)

Ця довідка встановленого зразка та складається з двох частин. Першу частину заповнює страхувальник (роботодавець), у ній зазначається інформація про місце роботи , посаду застрахованої особи та реквізити організації. Заповнена частина довідки закріплюється підписами (директор, бухгалтер і голова комісії із соціального страхування) та печаткою установи.

      Другу частину довідки заповнює робочий орган  Фонду (міська, районна чи міжрайонна виконавчі дирекції) у якого на обліку знаходиться організація, де працює застрахована особа. Фахівці робочого органу підтверджують існування організації і співпраці із Фондом та закріплюють цю інформацію підписом директора і печаткою установи.

       Інші документи надаються лікувальним закладом.

  1. Виписний епікриз з історії хвороби.

          У ньому чітко вказуються діагноз, проведене в стаціонарі лікування і подальші рекомендації для реабілітації.

  1. Відкритий листок непрацездатності.

Перед тим, як відправити застраховану особу на відновлювальне лікування, у лікувальному закладі охорони здоров»я закривають «лікарняний» за яким хворий перебував у стаціонарі і відкривають інший, де прописують, що хворого направлено на реабілітацію. Відповідно з цим відкритим «лікарняним» хворий прибуває до санаторію.

 

Із заповненим бланком путівки, з відкритим листком непрацездатності, із санаторно-курортною картою, з копією виписного епікризу з історії хвороби стаціонарного хворого застрахована особа протягом 1 доби з дня отримання путівки самостійно прибуває до санаторію, проходить огляд і отримує повний комплекс відновлювального лікування. Якщо протягом проходження реабілітації відбувається погіршення стану здоров»я, то пацієнта переводять до лікувального закладу охорони здоров»я, який його направляв.

 

Після проходження реабілітації хворий отримує:

  • Зворотній талон від путівки з відміткою терміну лікування, засвідчений підписом керівника оздоровниці, скріплений печаткою, який повертається до відбіркової комісії;
  • Закритий листок непрацездатності, у якому вказується дата, з якої застрахована особа повинна приступити до роботи. Цей «лікарняний» працюючий несе для оплати на роботу.

Путівки до реабілітаційного відділення санаторію, придбані за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності поділу не підлягають, передача їх іншій особі або зменшення терміну лікування забороняється.Термін реабілітаційного лікування – 24 дні. Путівка видається одній і тій же застрахованій особі безкоштовно один раз на рік.