Наступного дня вже вирушили до Королівського замку в Хенчінах, де відчули себе неначе в Середньовіччі. Далі відвідали Центр науки Леонардо да Вінчі і ознайомились з його винаходами та взяли участь у майстер-класі з виготовлення мила. На завершення дня діти відвідали 45 Міжнародний харцерський фестиваль культури шкільної молоді, який щороку проходить у м. Кельце.
День 22 липня був присвячений історії. Діти відвідали найголовніший і найстаріший музей міста Кельце Muzeum narodowe w Kielcach, якому вже близько ста років. Тут представлені цікаві та цінні примірники, твори мистецтва великих майстрів, фотографії, макет старого міста, твори народних художніх промислів, народного мистецтва, археології та природи. Тут для наших діток було проведено майстер-класи з виготовляли еко-малюнків на еко-наволочок.
Далі поринули у світ польських традицій, відвідавши народний музей в Палаці Краківських Єпископів, що знаходиться в центрі міста, оскільки історія Кельце тісно пов’язана з історією єпископства. Палац у Кельце – літня резиденція єпископів Кракова. Архітектура палацу представляє собою унікальне поєднання польських та італійських традицій і відображає політичні амбіції її засновника. Діти ознайомилися з святилищем маршала Юзефа Пілсудського, галереями польського живопису, історичних інтер’єрів «Дев’ять століть Кельца», західноєвропейського живопису 17-18 століть, польського живопису 17-20 століть, прикладного мистецтва, археології, нумізматики.
Велич польської держави та незалежності - прапор, герб, зразок Конституції, твори мистецтва польських художників та багато іншого споглядали у Музей пам'ятної народності в Кельце Muzeum Pamięci Narodowe, який був заснований в 1995 році. Тут важливим стало те, як після всіх пережитих років Речі Посполитої та періоду Радянської влади на території Польщі, поляки стали цінувати свою державність і незалежність. Саме тому в містах стали з'являтися музеї народної єдності, національної пам'яті тощо. 
23 липня діти із великим задоволенням відправились на прогулянку по місту Кельце, що знаходиться в самому серці Свєнтокшиських гір, і є столицею, економічним і туристичним центром регіону. Діти дізнались легенду про заснування міста - історію, що відбулася з Мєшком, сином Болеслава Хороброго понад 900 років тому, прогулялися його охайними вуличками.
В науковому центрі Леонардо да Вінчі Centrum nauki Leonardo da Vinci на дітей чекало багато цікавого та незвичайного. Тут подивилися на досягнення сучасної науки, дізнатися багато нового та незвичайного про нашу планету і сучасне життя, а також взяти участь у експериментах та наукових забавах. 
Особливою подією стало відвідування Музею Іграшок і Забави Muzeum Zabawek i Zabawy, який був створений в 1979 році. Тут зібрано унікальну в світовому масштабі колекцію іграшок різних часів. Щодня опівдні з годинникової вежі колишнього торгового будинку, в якому міститься музей, вилітає замість звиклої зозулі свєнтокшиська відьма – „Баба Яга“ з недалекої Лисої Гори. Діти із великим задоволенням мандрували казковими галереями і розглядали іграшки, якими гралися діти з різних віків і епох. 
Незабутні враження залишися після походу до Свєнтокшиського Народного Парку, одного із 5 заповідників, які є на території Кельце, що зберігає гірські соснові ліси і кам’янисті пустки. А те, якою різною є геологічна будова Свєнтокшиських гір, найкраще продемонстрував Музей Геологічних Зразків.
Відпочинок дітей триває до 29 липня. Попереду ще багато нового. Приємних вражень!