У форумі взяли участь народний депутат України Ірина Луценко,  заступник міністра соціальної політки України Наталія Федорович, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, заступник представника Фонду народонаселення ООН в Україні Павло Замостьян, представник УВКБ ООН ООН в Україні Побло Матео, директорка Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, голови районних державних адміністрацій, міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, спеціалісти відповідальні за запобігання та протидію домашнього насильства та насильства за ознакою статті у райдержадміністраціях та виконавчих комітетах міст обласного значення, офіцери поліції з кожного району області,  громадські організації. Загалом понад 200 учасників.

В ході роботи було обговорено низку важливих питань. Народний депутат України Ірина Луценко озвучила бачення стратегії України щодо запобігання та протидії насильству за ознакою статі. Заступник міністра соціальної політки України Наталія Федорович довела до відома присутніх ключові положення нового законодавства у відповідній сфері.

Досить змістовним був виступ Павла Замостьяна, заступника представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, щодо міжнародних підходів до забезпечення комплексного реагування на насильство за ознакою статі. Саме до найвищих стандартів роботи у відповідній сфері спрямовується робота Вінницької обласної державної адміністрації в партнерстві з обласною Радою.

Узагальнене бачення роботи в області  та її тенденції озвучила директорка Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна. Крім того вона вказала на посилення в області співпраці всіх суб’єктів відповідальних за запобігання та протидію домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

З досить невтішною статистикою ознайомив присутніх заступник начальника відділу дільничих офіцерів поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Віталій Шведа. За перший квартал 2018 року зафіксовано 3272 звернення щодо домашнього насильства.

Про нові форми роботи, такі як мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, розповіла учасникам директорка Вінницького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Стоялова. Такий вид роботи став наслідком співпраці області з Міністерством соціальної політики України в реалізації масштабного проекту  Фонду народонаселення ООН в Україні «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні».

Про інноваційні підходи в наданні допомоги особам, як пережили насильство за ознакою статі розповіла виконавча директорка Вінницької обласної правозахисної організації «Джерело надії» Христина Орлова.

Захід має стати новим імпульсом до посилення роботи у Вінницькій області в сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.