29 червня 2023 року в Департаменті агропромислового розвитку Вінницької обласної військової адміністрації Регіональною кваліфікаційною комісією з перевірки рівня знань та практичних навичок сільськогосподарських дорадників і сільськогосподарських експертів-дорадників у Вінницькій області проведено кваліфікаційний іспит на отримання кваліфікаційних свідоцтв сільськогосподарських дорадників та експертів-дорадників.

Участь в кваліфікаційному іспиті взяли фахівці, які пройшли відповідне навчання в Центрі інтеграції з виробництва, підвищення кваліфікації та дорадництва Вінницького Національного аграрного університету.

Довідково: Сільськогосподарський дорадник - фізична особа,  яка на професійній основі  проводить  дорадчу  діяльність, склала  кваліфікаційний іспит та одержала кваліфікаційне свідоцтво і  внесена  до   Реєстру  сільськогосподарських   дорадників   та сільськогосподарських експертів – дорадників.  

Сільськогосподарський експерт-дорадник - фізична   особа,   яка  проводить  дорадчу діяльність не на постійній основі, має достатній фаховий рівень та одержала    кваліфікаційне    свідоцтво    відповідно   до   вимог
законодавства і надає дорадчі послуги на запит дорадчих  служб  та
дорадників   і   відповідає  вимогам,  передбаченим Законом України «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність». Експертами-дорадниками є працівники закладів науки та освіти, інші вузькоспеціалізовані фахівці, які внесені до Реєстру дорадників.

Наразі в Реєстрі сільськогосподарських дорадників та експертів – дорадників зареєстровано 69 сільськогосподарський дорадник та 17 експертів-дорадників, які надають інформаційно-дорадчі послуги сільгоспвиробникам.

Також у Вінницькій області зареєстровано дві обласних дорадчих служби:

- Споживче товариство „Вінницька обласна сільськогосподарська дорадча служба „Агродорада”;

- Громадська організація «Національний центр сільськогосподарського дорадництва та консалтингу «Досвід».

Сільськогосподарські дорадчі послуги можуть надаватися з наступних питань: зоотехнія, ветеринарія, агрономія, оподаткування в сільському господарстві, бухгалтерський облік в сільському господарстві, управлінський облік, органічне виробництво, залучення фінансово-кредитних ресурсів, впровадження систем безпечності під час виробництва харчових продуктів і кормів для тварин, екологічне управління та зовнішньоекономічна діяльність.