01 червня директор Олег СІДОРОВ та фахівці Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА прийняли участь у панельній дискусії на тему «Ефективність аграрних кластерів в умовах війни», яка проходила на базі Іллінецького аграрного фахового коледжу.

Даний захід проводився в рамках проєкту «U-CUP-AGRO: Українська кластерна платформа оновлення», який стартував у Вінницькій області. Локальним партнером з його виконання є ГС «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» при підтримці Департаменту агропромислового розвитку ОВА.

Це частина програми міжнародної співпраці, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини.

У своєму вітальному слові Олег СІДОРОВ наголосив, що агропромисловий комплекс Вінниччини на сьогодні переживає складні часи, так само як і вся наша країна, але продовжує виконання покладених на нього завдань по забезпеченню продовольчої безпеки нашого населення.

Про вплив війни на розвиток агропромислового комплексу Вінниччини він проінформував у своєму виступі.

«На початку війни Урядом було зроблено ряд кроків для підтримки економіки країни, зокрема і агропромислового комплексу.

Найважливішим кроком було на початку війни, забезпечити аграріїв кредитними ресурсами. Для цього були внесені зміни до державної програми «Доступні кредити 5-7-9», якими було передбачено пільгове кредитування під посівну 2022 року під портфельні гарантії Уряду. Це дало змогу залучити понад 4 млрд. грн. пільгових кредитів.

В поточному році дія цієї програми продовжена. Кабінетом міністрів України прийнято зміни, які передбачають продовження фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників, що отримали кредити в рамках проведення посівної кампанії минулого року.

Вже в поточному році 682 сільгоспвиробниками області за цією програмою залучено  2,1 млрд. грн. Вінниччина в лідерах по обсягах залучення кредитних ресурсів»

В ході дискусії обговорили питання кластеризації сільського господарства та  ефективність кластерів в умовах війни.

Серед виступаючих були представники влади, бізнесу, громадських організацій, проектів міжнародної технічної допомоги та науковці.