Як змінилася Програма «Енергодім», які можливості вона надає зараз і які документи необхідні для участі, який розмір гранту і як залучити додаткові кошти — на всі запитання фахівці Фонду енергоефективності відповіли під час семінарів, організованих для громад країни. Відбулося 13 таких зустрічей, які відвідали понад 500 представників органів місцевого самоврядування та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Програма «Енергодім», за якою Фонд не приймав нові заявки від початку повномасштабної війни через відсутність коштів, має два пакети заходів. Пакет «А» передбачає реалізацію проєктів з модернізації інженерних систем, пакет «Б» — проведення комплексної термомодернізації, включно з утепленням огороджувальних конструкцій. Щоби надати можливість максимальній кількості ОСББ підготуватися до зими, Фонд вивільнив кошти, спростив пакет «А» і у липні почав прийом заявок за ним.

«Це спрощення стосується як кількості заходів, так і процесу їхнього впровадження, — коментує Дмитро Сирих, в.о. технічного директора Фонду енергоефективності. — Тепер ОСББ, які беруть участь у Програмі “Енергодім”, потрібно встановити тільки індивідуальний тепловий пункт, за необхідності — вузол комерційного обліку тепла. Для енергоефективних заходів ми визначили граничні питомі вартості, що допомагають ОСББ орієнтуватися у ринкових цінах та уникати недобросовісних дій підрядних організацій. Так, вартість встановлення та модернізації ІТП залежить від його потужності: до 300 кВт (до 75 квартир) — 632 550 грн, більше 500 кВт (від 151 квартири) — 1 097 300 грн на один вузол обліку. Процедура участі у Програмі також максимально спрощена та складається з двох етапів. Разом з першою заявкою ОСББ слід подати протокол загальних зборів, енергетичний сертифікат і матеріали фотофіксації, що підтверджуватимуть відсутність у будинку ІТП. Після цього ми резервуємо на реалізацію проєкту 500 000 грн. Завершивши всі роботи, ОСББ подає до Фонду другу заявку та необхідні документи, після чого відбувається виплата гранту — 40% вартості проєкту. 20% ОСББ може залучати з інших джерел, зокрема місцевих програм, ще 40% — внесок співвласників будинку. Ми активно працюємо з громадами над налагодженням механізмів надання додаткової фінансової допомоги ОСББ».

Дієвий інструмент такої допомоги — револьверний фонд міст Асоціації «Енергоефективні міста України». Його мета — сприяти громадам у наданні безкоштовних позик ОСББ для підтримки реалізації енергоощадних заходів, сприяння місцевим ініціативам з енергетичного переходу в ситуаціях, коли гроші потрібні «тут і зараз».

«Впровадження енергоефективних заходів перегукується з планами України щодо вступу до Європейського Союзу. Зменшення енергоспоживання в побуті — важливий елемент на цьому шляху, — зазначає Ольга Яковлева-Гаврилюк, фахівчиня по роботі з регіонами відділу сталого розвитку Фонду енергоефективності. — Основну частину завдань цього напряму реалізовуватимуть органи місцевого самоврядування, які вже зараз можуть долучитися до допомоги ОСББ у межах Програми “Енергодім”. У складних економічних умовах 40% вартості проєкту, які мають сплатити співвласники, часто стають перешкодою для реалізації енергоощадних заходів. Та вже діє механізм, покликаний усунути цю перешкоду. Необхідні 40% ОСББ можуть отримати як поворотну допомогу від револьверного фонду Асоціації “Енергоефективні міста України”. Кожне місто самостійно встановлює розмір і терміни сплати добровільного внеску у револьверний фонд. Головними координаторами використання коштів є міські конкурсні комісії з відбору позичальників коштів револьверного фонду. В умовах війни, коли банки практично не надають кредити ОСББ, це суттєва підтримка».

Що потрібно зробити громаді, щоби долучитися до ініціативи?

Приєднатися до членів Асоціації «Енергоефективні міста України» та програми револьверного фонду, сплатити членські внески та внески до револьверного фонду, створити комісію з визначення користувачів поворотною фінансовою допомогою, проводити конкурси для надання позик. 98 громад України вже підписали угоду з цим револьверним фондом, отже ОСББ цих громад можуть отримувати фінансову підтримку, реалізуючи важливі ініціативи.

У кожній області України працюють регіональні радники Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC, готові надати консультації. Крім того, ви можете звернутися до відділу супроводу проєктів Фонду за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Джерело: https://eefund.org.ua/gromadam-pro-vstanovlennya-itp-u-mezhakh-programi-energodim?fbclid=IwAR1DDFl9bWgq01-be_xakHSdxauHToqRlHIgiN-zXq7fR5iJsyeHme2oCgw