Наглядова рада Фонду енергоефективності затвердила зміни до Програми «Енергодім», якими запровадила особливості реалізації пакету «А» (Легкий). Спрощений варіант пакету не має додаткових заходів і покликаний дати змогу якомога більшій кількості ОСББ якнайшвидше підвищити рівень енергонезалежності своїх будинків шляхом встановлення індивідуальних теплових пунктів.

До такого пакету «А» входять два заходи: встановлення або модернізація індивідуального теплового пункту (обов’язково) та встановлення вузла комерційного обліку тепла (за необхідності). ІТП дасть змогу співвласникам будинку самостійно налаштовувати параметри постачання тепла залежно від своїх побажань, скоротити втрати тепла на транспортуванні та забезпечить зниження рахунків за комунальні послуги. При цьому діє прозорий механізм оплати — без усереднених значень за обслуговування застарілих трубопроводів і обладнання. Фонд енергоефективності надаватиме гранти у розмірі 40% вартості заходів/робіт.

«Ми реалізуємо Програму “Енергодім” з 2019 року — відтоді у ній взяли участь майже 65 000 домогосподарств, сума грантів — понад 885 млн грн, — розповідає Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності. — ОСББ, які стали учасниками Програми та отримували гранти — від 40 до 70% вартості проєктів, відчули переваги комплексної модернізації будинків. Та в умовах воєнного стану, коли банки не кредитують ОСББ, ми вимушені були призупинити прийом нових заявок. Одразу ж почали шукати вихід зі складної ситуації, механізм, який і надалі давав би українцям змогу термомодернізувати власні будинки. Через обмеженість фінансування ми вирішили максимально спростити  пакет “А”: тепер серед обов’язкових заходів — тільки встановлення ІТП, що забезпечуватиме високий показник економії на рівні 20%. Реалізувати такий проєкт можна набагато швидше: термін — шість місяців з можливістю продовження ще на три місяці. Встановлення індивідуального теплового пункту — дієвий спосіб зменшити споживання енергії в будинку та покращити умови життя у квартирах. Чекаємо на заявки від ОСББ — дуже вдячні їм за відповідальну позицію та активність».

Нагадаємо, що до цього у межах Програми «Енергодім» ОСББ могли вибрати один з двох пакетів. «Легкий (А)» об’єднував відносно недорогі енергоефективні заходи (насамперед — модернізація інженерних систем будинку) і давав змогу економити 25 кВт/год на 1 м². Пакет «Комплексний (Б)» включає всі заходи пакету «Легкий», якщо вони не були впроваджені раніше, а також теплоізоляцію будівельних конструкцій — стін, даху, горища і підвалу. Він забезпечує економію на рівні 70 кВт/год на 1 м². ОСББ, які реалізовуватимуть заходи за спрощеним пакетом «А», зможуть реалізувати заходи і за пакетом «Б», коли Фонд поновить прийом відповідних заявок.

Презентація спрощеного Пакету "А" Програми "Енергодім" можна переглянути за посиланням.

Детальніше про Програму «Енергодім» можна дізнатися на сайті.

Джерело інформації: Фонд енергоефективності