У Міндовкілля провели онлайн-воркшоп для органів влади щодо європейського досвіду та перспектив України у впровадженні розширеної відповідальності виробника (РВВ). 

Під час заходу міжнародний експерт Кіріякос Парпунас, який керував впровадженням системи РВВ на Кіпрі представив положення законопроєктів  «Про упаковку та відходи упаковки», «Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного та електронного обладнання», «Про батареї та акумулятори та відходи батарей та акумуляторів» і відзначив, що проєкти законів дуже близькі до директив ЄС.

ЄС має успішний 30-річний досвід роботи РВВ. Зараз у 150 країнах світу працюють близько 400 організацій розширеної відповідальності виробника. РВВ перекладає фінансову відповідальність і вартість рециклінгу (переробки) відходів з місцевих органів влади на виробників продукції. Останні можуть нести не лише фінансову, а й організаційну відповідальність – забезпечувати роздільний збір відходів та переробку. В ЄС заохочується об’єднання виробників у великі ОРВВ через простоту контролювання. Вони сплачують внески і вносять витрати на переробку відходів у ціну своєї продукції.

На думку експерта:

Україна має гарну нагоду створити інфраструктуру збору та переробки відходів за кошти організацій розширеної відповідальності виробника.

Також можливо буде запровадити роздільний збір, скоротити обсяги полігонів та створити нові робочі місця. 

В ЄС підрахували, що на кожне робоче місце, втрачене на полігоні, створюється 30 робочих місць у переробній галузі. Тобто, за 10 років роботи РВВ в Україні може бути створено 20 000 нових робочих місць.

Європейські дослідження доводять, що завдяки системі РВВ також знижуються викиди СО2. Експерти підрахували, що в 10-річній перспективі відбудеться зменшення викидів, еквівалентне 360 тисячам автомобілів, прибраних з вулиць.

Кіріякос Парпунас поділився досвідом свого рідного Кіпру, який, увійшовши у 2004 році до складу ЄС, не мав рециклінгу і роздільного збору відходів. 

«Ми починали з нуля,  не чекали, доки з’явиться інфраструктура, бо РВВ якраз і є інструментом для її створення. І через 5-10 років після появи ОРВВ отримали гарний результат», – розповів він. 

Насамкінець Парпунас подякував усім присутнім і побажав Україні швидкого завершення війни та успішного ухвалення й імплементації нового законодавства!

Організатори заходу проєкт EU4Environment та Команда підтримки реформ (RST) у співпраці із Міндовкіллям. 

Джерело:  Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України