11 квітня 2023 року заступник начальника служби у справах дітей обласної військової адміністрації - начальник відділу усиновлення та сімейних форм виховання  Оксана ЙОСИПЧУК взяла участь у роботі круглого столу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України на тему: «Стан виявлення та надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, під час війни».

   У Вінницькій області за період з 24.02.2022 по 01.04.2023 статус дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, установлено  462 дітям, в тому числі: 43 - з військових підстав.

З них:

  • у зв’язку із смертю або загибеллю батьків внаслідок бойових дій – 1
  • у разі коли свідоцтво про смерть або загибель батьків відсутнє , смерть чи загибель батьків не зареєстрована - 5
  • батьки яких перебувають у розшуку як зниклі безвісти  або визнані такими, що зникли безвісти за особливих обставин – 5
  • батьки яких не виконують своїх обов’язків з виховання та утримання дитини з причин, які неможливо з’ясувати у зв’язку з перебуванням батьків на території, де ведуться або велися активні бойові дії, чи на окупованій території – 30
  • батьки яких є військовополоненими (перебувають у полоні держави-агресора) – 2.

 

Війна – страшна річ, з настанням якої перед суспільством в тому числі службами у справах дітей, з’явилися нові виклики, зокрема надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, з підстав втрати батьків, що спричинила в той чи інший спосіб саме війна.

Слід зауважити, що діти, які отримали статус дитини, позбавленої батьківського піклування, внаслідок війни не можуть бути усиновленими. А ті, хто прийняв дітей з таким статусом, мають знати, що, як тільки знайдуться їхні батьки/опікуни/усиновителі/вихователі, дітей треба буде повернути.

Враховуючи важливість теми, дискусія з даного питання ще не завершена та буде мати продовження.