В ході колегії було розглянуто 2 основних питання щодо діяльності служб у справах дітей. З інформацією стосовно першого питання щодо захисту житлових та майнових прав дітей виступила Таліна РУДЕНКО,  завідувач сектору профілактики дитячої бездоглядності служби у справах дітей обласної державної адміністрації. Виступаюча зосередила увагу на питаннях вчасної та правильної постановки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на квартирний облік, окреслила завдання щодо контролю за виконанням програм із забезпечення житлом дітей вищезазначеної категорії, питаннях збереження житла, яке належить на праві власності  дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та інших питаннях, які знаходяться в полі зору служб у справах дітей в контексті даних завдань.

Щодо реалізації права на виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сімейному оточенні у своєму виступі заступник начальника відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей обласної державної адміністрації Оксана ЙОСИПЧУК закцентувала увагу учасників колегії що, серед пріоритетних напрямків роботи служби у справах дітей обласної державної адміністрації є розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.                                                                                                                                                                                                               

Станом на 01 грудня 2020 року на первинних обліках служб у справах дітей області перебували 2315 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (загалом  93,3 % дітей даної категорії охоплено сімейними формами виховання).           

В області функціонує 58 дитячих будинків сімейного типу та 131 прийомна сім’я, в яких на вихованні перебуває 646 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. Під опіку, піклування з початку 2020 року влаштовано 187 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 70 до ПС, ДБСТ. З початку року усиновлено 27 дітей: 18 – національне, 9 – іноземне.

Службою у справах дітей обласної державної адміністрації постійно ретельно опрацьовуються дані щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які потребують влаштування у сімейні форми виховання, та кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких влаштовано до сімейних форм виховання.

На колегії також були розглянуті питання виконавської дисципліни, роботи в перехідний період, питання створення служб у справах дітей в ОТГ тощо.

Оксаною Йосипчук було висвітлено питання результативності роботи служб у справах дітей щодо влаштування дітей до сімейних форм виховання та інші питання, які стосуються роботи служби.

Особливу увагу  звернуто на показники оцінювання діяльності, зокрема, що у 2020 році Уряд запровадив системну оцінку показників роботи голів ОДА  КРІ (ключові показники ефективності). Ефективність роботи голів ОДА оцінюється за 24-ма показниками. Серед них кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких влаштували до сімейних форм виховання.

Також вона повідомила, що 100% діти сироти та діти позбавлені батьківського піклування, охоплені влаштуванням до сімейних форм виховання в Шаргородському районі та м.Хмільник.

Показники, що перевищують середньообласний мають: м. Ладижин (97,1%), м. Могилів-Подільський.(95,5%), Барський (96,7%), Крижопільський (98,1%), Літинський (97,5%), Оратівський (98,5%), Погребищенський (96,2%), Теплицький (96,2%), Тиврівський (96,7%), Томашпільський  (95,2%) та Чернівецький (97,1%) райони.

Крім цього, було обговорено виступи членів колегії  та керівників служб у справах дітей та  прийнято рішення щодо захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.