Онлайн-конференція проходила за участю  Міністра Міністерства соціальної політики України Марини Лазебної, в.о. Міністра Міністерства освіти і науки України Сергія Шкарлета, заступниці Міністра Міністерства охорони здоров'я України Ірини Микичак, директора Alinea в Україні, керівника проєкту SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance Танії Санфорд Аммар, Директора регіонального офісу Фонду Lumos у країнах Європи Ірини Маланчук. Вінниччину в онлайн нараді представляла заступник голови ОДА Наталя Заболотна та керівники структур, дотичних до захисту прав дитини

 Презентувавши  результати моніторингу  закладів інституційного догляду та виховання дітей  за 2019 рік, Микола Кулеба підкреслив, що дане питання перебуває на особливому контролі Президента України, потребує активізації роботи, адже головне право, яке має мати дитина – це виховуватись в сімейному  оточенні. 

Щодо роботи з даного питання на теренах області, то видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 06 листопада 2018 року № 845 «Про затвердження плану заходів з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2018-2026 роки».

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 16 січня 2020 року №22 затверджено склад Міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у новій редакції.

В області проведено аналіз даних щодо мережі закладів інституційного догляду та виховання дітей системи освіти, охорони здоров’я, соціального захисту з метою  її подальшого реформування.

Станом на 01 січня 2020 року в області функціонувало 30 закладів інституційного догляду та виховання дітей, в яких діти або частина дітей перебувають (виховуються) цілодобово. Із даної кількості закладів 24 – у підпорядкуванні системи освіти, 2 – охорони здоров’я, 4 – соціального захисту. 

Службі у справах дітей облдержадміністрації підпорядковані 2 заклади тимчасового перебування, а саме комунальні заклади «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» та «Жмеринський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей», розраховані на 65 місць одночасного перебування. Протягом І півріччя 2020 року у Вінницькому та Жмеринському обласних центрах соціально-психологічної реабілітації перебувало 90 дітей, за результатами проходження курсу соціально-психологічної реабілітації з 39 вихованців, які вибули: повернуто до біологічної сім’ї – 24 дитини; передано під опіку/піклування – 3 дітей; влаштовано в сім’ю усиновлювачів – 2 дитини; влаштовано в прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу – 10 дітей. На даний час у вищезазначених закладах перебуває 58 дітей, тому числі 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом 2019 року робочою групою у складі представників департаментів освіти і науки, соціальної і молодіжної політики, охорони здоров’я, служби у справах дітей облдержадміністрації з метою забезпечення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на особистий захист та допомогу держави перевірено умови утримання, проживання, навчання, виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в 13 закладах інституційного догляду та виховання дітей. У 2020 році – 1 заклад.

Працівниками служб у справах дітей області, на території яких знаходяться заклади інституційного догляду та виховання дітей, в межах компетенції, здійснюються щоквартальні перевірки умов утримання, проживання, навчання, виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в даних закладах. Протягом 2019 року проведено 81 перевірку. За результатами складені інформаційні довідки. В 2020  здійснено 10 перевірок.

13 лютого 2020 року проведено засідання міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, на якому розглянуто питання   виконання у 2019 році Плану заходів з реформування системи інституційного догляду і виховання дітей на 2018-2026 роки та визначено завдання на 2020 рік. 

За оперативними даними, станом на 30 червня 2020 року, в закладах інституційного догляду та виховання дітей системи освіти, охорони здоров’я, соціального захисту за заявами батьків перебуває 2786 дітей. Дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - 103.

На виконання плану заходів з реформування системи інституційного догляду і виховання дітей на 2018-2026 роки в кожній адміністративно-територіальній одиниці та об’єднаній територіальній громаді області передбачено щорічне проведення комплексного вивчення потреби населення цих громад у соціальних послугах, особливо потреб сімей з дітьми з метою недопущення влаштування дітей до закладів та підвищення батьківського потенціалу.

В області проводиться постійна інформаційна робота щодо влаштування  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм  виховання. До центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області з питань створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу протягом 2020 року звернулися 14 сімей та 18 окремих осіб, з них взято на відповідний облік 10 сімей та 15 окремих осіб.

У 2020 році обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено 2 навчання з підготовки кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники та усиновлювачі.

За результатами навчань відповідні довідки та рекомендації отримали 2 сім’ї та 1 окрема особа – кандидати у прийомні батьки, 7 осіб – кандидатів в опікуни, 5 сімей – кандидатів в усиновлювачі.

Службою у справах дітей облдержадміністрації здійснюється постійний моніторинг показників влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання.

Станом на 30 червня 2020 року в області 93,8 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплено сімейними формами виховання.

Створено 2 прийомні сім’ї та 1 дитячий будинок сімейного типу на базі прийомної сім’ї. До сімейних форм виховання влаштовано 131 дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, з них 23 – у дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, 108 – під опіку, піклування.

Усиновлено 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 9 - громадянами України.

В  області функціонує 56 дитячих будинків сімейного типу та 134 прийомні сім’ї, в яких виховується 640 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. 1609 дітей даної категорії  проживають і виховуються  в 1179 сім’ях опікунів, піклувальників.

З метою забезпечення умов проживання для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі дітей з інвалідністю, та осіб з їх числа шляхом їх догляду та виховання в умовах, максимально наближених до сімейних, соціалізації та підготовки до самостійного життя, організації надання їм комплексу необхідних послуг у 2019 році за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа розроблено проектну документацію на нове будівництво 2 малих групових будинків на території Стрижавського дитячого будинку-інтернату. У кожному з них може перебувати до 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі дітей з інвалідністю.

З метою забезпечення права дитини на виховання в сім’ї удосконалюються механізми взаємодії в напрямку роботи  з дітьми, які повернулися із закладів інституційного догляду та виховання дітей на період карантинних заходів. За результатами моніторингу захисту прав та інтересів дітей щотижнево проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота із сім’ями, в яких діти в полі зору Служб у справах дітей області, з питань убезпечення від зараження корона вірусом, надається консультативна допомога та  щодо необхідних потреб дітей в таких сім’ях. У разі неможливості сконтактувати з сім’ями, до перевірок залучаються представники органів місцевого самоврядування з наступним інформуванням служб у справах дітей. Підготовлено проект доручення заступника голови облдержадміністрації щодо посиленого контролю за вищезазначеною категорією дітей, вивчаються індивідуальні потреби дитини та спроможність сім’ї забезпечити їй належний рівень догляду та виховання, можливості щодо не повернення до закладів інституційного догляду.