З доповіддю про реалізацію стратегічної лінії держави щодо деінституціалізації та розвитку сімейних форм виховання держави виступила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Тетяна  Дорош. У своєму виступі вона зазначила, що в області 94% дітей, позбавлених батьківської опіки виховується в сімейному оточенні.

 На обліку служб у справах дітей області більш як 2300 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 72% соціальні сироти -сиротами при живих батьках.

Пріоритетна форма права дитини мати сім»ю – це усиновлення. На обліку з усиновлення перебуває  близько 600. 70% з них мають братів, сестер, 10,5% - діти з особливими потребами. 

Щорічно в середньому  50 статусних дітей усиновлюються громадянами України та громадянами інших держав. Станом на 25.09.2019 року в області усиновлено 40  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, (31-громадянами України, 9 – іноземними громадянами).

Із року в рік зменшується кількість дітей, усиновлених громадянами інших держав.  Однак є зменшення усиновлення і громадянами України. Начальник служби зупинилась на причинах такої ситуації.

На обліках усиновлених дітей, нагляд за умовами проживання та виховання яких здійснюють служби у справах дітей області перебуває 725 дітей, які проживають в 622  сім’ях.

       В області розвиваються і альтернативні форми сімейного виховання. Сьогодні в області функціонує 135 прийомних сімей та 55 ДБСТ, в яких виховується 620 статусних дітей та осіб з їх числа.       1624 дітей знаходиться під опікою.

      Окремо Тетяна Дорош зупинилась на питаннях деінституціалізації, нагадавши, що близько 3 тисяч дітей знаходяться в закладах інституційного догляду різних форм підпорядкування, які мали би виховуватись батьками. Аналізуючи причини такої ситуації зупинилась і на питаннях неспроможності ОТГ  в повній мірі надати послуги  по виведенню сім»ї із складної життєвої ситуації за браком відповідних фахівців і служб.

В обговоренні питання взяли участь представник мобільної бригади соціально-психологічної допомоги  Тетяна Томчук, директор Серебрійського навчально-реабілітаційного центру  Зоя Калашникова директор Вінницького обласного спеціалізованого будинку дитини з ураженням центральної нервової системи і порушенням психіки Надія Андрієвська,  а також опікун Любов Главацька та батьки – вихователі подружжя Руслан та Арчана Ткачуки.

За результатами обговорення прийнято відповідну резолюцію Форуму.