Сьогодні, 29 березня, на базі Вінницького національного технічного університету відбулась регіональна нарада з питань підготовки та атестації кадрів вищої кваліфікації за участю першого заступника Міністра освіти і науки України Володимира Ковтунця та директора Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти і науки України Андрія Шевцова. У заході також взяв участь заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Івасюк.

На нараді розглядались актуальні питання щодо реформування процесу підготовки та атестації наукових та науково-педагогічних кадрів; відповідальність спеціалізованих вчених рад за прийняття рішень про присудження наукових ступенів, вчених (науково-технічних) рад закладів вищої освіти (наукових установ) щодо присвоєння вчених звань. Крім цього, значна увага була приділена питанню академічної доброчесності, систематичним порушенням процедури захисту дисертацій, проблемі академічного плагіату та фальсифікації стенограм, системним порушенням в роботі спеціалізованих рад, а також проблемі фейкових журналів наукового спрямування.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець надав інформацію щодо аналізу дисертаційних справ, які розглядалися протягом 2016 – 2018 років атестаційною колегією Міністерства, що демонструє наявність систематичних порушень нормативно-правових актів з питань захисту дисертацій. Під час наради було окреслено коло викликів та завдань, які стоять перед майбутніми науковцями, зокрема, розробка нових правил та нормативно-правового поля щодо створення та акредитації спеціалізованих вчених рад, реформування процедур присудження наукових ступенів, стимулювання та забезпечення академічної доброчесності науковцями, а також офіційного визнання наукових публікацій, які містять основні наукові результати дисертації здобувачів наукових ступенів тощо. На сьогодні одним із ключових завдань є розробка Національним агентством із забезпечення якості освіти нового «Порядку присудження наукових ступенів».

У свою чергу, директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування Міністерства освіти і науки України Андрій Шевцов повідомив про роботу МОН України, зокрема, про наказ «Про затвердження Порядку формування Переліку наукових фахових видань України», введення в дослідну експлуатацію системи електронної реєстрації захищених дисертацій в онлайн-режимі, вдосконалення роботи експертних рад з питань проведення експертизи дисертаційних робіт МОН, а також створення Національного репозитарію академічних текстів, ресурси якого будуть допоміжним засобом для перевірки академічних текстів на текстові запозичення тощо.

Під час заходу присутні мали змогу ознайомитися з окремими аспектами застосування процедур експертної оцінки дослідної кваліфікації здобувачів наукових ступенів, обговорити перспективи поліпшення якості дисертаційних досліджень із дотриманням нормативно-правових і процесуальних вимог оцінювання і визначення рівня кваліфікації здобувачів наукових ступенів, а також дізнатися про ключові аспекти активного впровадження академічної доброчесності та заходів щодо запобігання текстових запозичень у наукових працях.