Сьогодні, у 140-ий день народження великого композитора, в приміщенні музею митця у селі Марківка Теплицького району відбулася науково-практична конференція «Микола Леонтович: музична легенда Поділля», приурочена знаменній даті. 

Учасників зібрання вітали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та заступник голови обласної Ради Ігор Хміль. 

«Сьогодні насправді великий день: 13 грудня – 140 років від дня народження Миколи Леонтовича. Ми до цього дня довго йшли і прагнули зробити не просто формалізований захід, а цілий комплекс тематичних проектів, адже ми говоримо про сакральні речі, які ідентифікують нас як українців», - підкреслив керівник ОДА. 

Серед таких ініціатив і відновлення меморіального комплексу композитора, і флешмоб, і проведення фестивалю хорів. І навіть перший оперний фестиваль OPERAFEST-TULCHYN, зауважив Валерій Коровій, символічно розпочинався роботою Леонтовича «На Русалчин Великдень». 

Разом з тим, чимало планів ще попереду. Зокрема, за словами голови облдержадміністрації, вже наступного року в області планується створення професійного академічного хорового колективу імені Миколи Леонтовича, а на найближчій сесії обласної Ради депутати розглядатимуть питання присвоєння обласній філармонії імені видатного земляка. 

«Я глибоко переконаний в тому, що історична пам'ять – це не просто слова. Вона закарбовується в енергетичних кодах, які відображаються на долі кожної конкретної нації. І Господь дав Миколі Леонтовичу властивість через свій талант, своє вміння передавати нам все те історичне й духовне, що є в українського народу, - зауважив Валерій Коровій. - Це той фундамент, якого ми повинні дуже міцно триматись і передавати своїм нащадкам. Фундамент, який позиціонує нас, українців, і поєднує через покоління. Який дає нам можливість сьогодні будувати нову, сучасну, демократичну українську державу».