Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у заході з нагоди місячника обізнаності про ментальне здоров’я «Осмислення. Цінності та історії стійкості».

Від Вінниччини долучилися директор Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА Світлана Ярмоленко та регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Олена Бессараба.

Дружина Президента зазначила, що українська стійкість уже стала феноменом у світі. Однак про неї треба дбати. За даними МОЗ, нині 77% українців відчувають симптоми стресу та сильної знервованості. Серед емоцій переважають утома (46%) та напруженість (44%). 

Усі ці показники свідчать про великий травматичний досвід, що вже впливає на фізичне здоров’я українців. Згідно з даними Національної служби здоров’я України, кількість пацієнтів із діабетом зросла на понад 20%, з інфарктами – на понад 16%, з інсультами – на більш як 10%.

«Стійкість не можна вколоти, як вакцину, або видати всім, як пігулку. Але хороша новина в тому (це кажуть фахівці), що стійкість можна розвинути. Підтримувати, «прокачувати». Її можна тренувати. Якщо, звісно, сама людина цього хоче. Бо стійкість – це ще й про вибір», – сказала Олена Зеленська.

Перша леді нагадала: для підтримки суспільної стійкості в країні діє програма ментального здоров’я «Ти як?». Вона покликана надавати психологічну допомогу та поширювати знання про неї в суспільстві.

Під час першої панелі «Цінності стійкості» пошук коріння української стійкості, його осмислення у різних вимірах минулого та сьогодення обговорювали відомі дослідники та діячі Андрій Зелінський, Наталія Кривда, Євген Глібовицький.

Також у межах заходу Олена Зеленська була модераторкою панелі «Історії стійкості», присвяченої особистій стійкості українців. Її героями стали психологиня ГУ ДСНС у Запорізькій області Альона Ахкозова, фельдшерка з медицини невідкладних станів із Дніпропетровщини Наталія Ванюхіна, вчителька, яка проводить дистанційні уроки з підвалу будинку на Сумщині, Олена Влезько, та директорка Рубіжанського центру краєзнавства Олена Хмельницька. 

«Я вперше виступила модераторкою, говорячи про стійкість із цими надзвичайними гостями. Зауважу: кожна історія зовсім не про «залізних людей».  Якраз навпаки – про те, як зовсім не залізні люди, розуміючи себе та інших, не дають зламати себе обставинам. Разом ми виводили формулу стійкості. Її складові – взаємодопомога, взаємодія, улюблена робота, яка дає користь іншим, і любов до ближніх. Дуже хочу, щоб ці історії надихнули тих, кому цього не вистачає», – резюмувала перша леді.

Захід організував Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я»). Участь у ньому також узяли голови ОВА, громадські та культурні діячі, науковці, психологи.