Президент Петро Порошенко наголошує, що два роки тому вніс до Верховної Ради проект змін до Конституції, які передбачали скасування депутатської недоторканності і суддівської недоторканності. Сьогодні Глава держави подав до Парламенту законопроект змін до Конституції, який абсолютно чітко передбачає скасування депутатської недоторканності, і очікує на його прийняття.

За словами Президента, перший етап вже зроблено – ліквідовано суддівську недоторканність у форматі судової реформи, яка була впроваджена за його ініціативою. «Вісім тисяч носіїв недоторканності вже її не мають. Залишилось близько 450 осіб», - зазначив він.

Глава держави звернув увагу, що вимагав скасування недоторканності у своєму виступі на День Конституції і під час виголошення Послання до Верховної Ради у вересні цього року.

«Як підтвердження цих позицій я вніс законопроект змін до Конституції, який абсолютно чітко передбачає скасування депутатської недоторканності», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що втішений тим, що його позицію підтримують і учасники акції, яка нині відбувається під стінами українського Парламенту. «Те, що вони (учасники акцій – ред.) це підтримують – я дуже тішуся цьому. Чекаю відповідної реакції у залі (Верховної Ради – ред.)», - сказав він.

Глава держави також підкреслив, що вся судова реформа в Україні відбувається у тісній співпраці із Радою Європи і з Венеціанською комісією. За його словами, «Венеціанська комісія розглянула ті законопроекти (щодо Антикорупційного суду – ред.), які є у Верховній Раді. Обидва вона визнала такими, що є неприйнятними для імплементації в судову реформу».

«Хочу наголосити, що сам термін «антикорупційний суд» з’явився в моєму законопроекті про судову  реформу. І сьогодні я чекаю від Парламенту, щоб вони напрацювали той законопроект, який буде прийнятний і буде виходити з декількох надзвичайно важливих принципів. Законопроект має відповідати Конституції, вимогам суверенітету України, передбачати абсолютно прозору процедуру відбору і абсолютно ефективних кандидатів, які будуть викликати довіру людей і суспільства», - підкреслив Петро Порошенко.

За словами Президента, якщо ці вимоги будуть задоволені, він прийме відповідні напрацювання Парламенту і внесе законопроект, який можна буде дуже швидко розглянути.

«Але в жодному разі я не хотів би, щоб цей процес загальмувався і саме тому в проекті бюджету (на 2018 рік – ред.), за моїм наполяганням, уже передбачені видатки на антикорупційний суд», - повідомив Президент.

«Що для цього потрібно? Лише спокійні умови роботи Верховної Ради. Бо «принцип матроса Железняка» з парламентом у демократичній країні не проходить. Впевнений у тому, що на сьогоднішній день ми абсолютно відкриті для співпраці з будь-якими ініціативами і не треба стукати у відкриті двері», - зазначив Глава держави.

Він також висловив сподівання, що «і сьогоднішні акції будуть носити мирний характер і вони абсолютно спокійно, ефективно завершаться і будуть сприяти прийняттю, в тому числі і президентських законопроектів».

«Бо інколи прикладом «стукання у відкриті двері», є абсолютно неприйнятне захоплення вертольотного майданчика з вимогою повернути його у державну власність. Коли він уже рік за рішенням прокуратури і є у державній власності, тільки на законних підставах, і чекає рішення суду», - додав він.

Президент підкреслив: «Будь-які інші форми ведуть до отаманщини і хаосу і є абсолютно неприйнятними».