Якщо простір не адаптивний - відповідно, він працює проти людини.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у презентації посібника «Безбар’єрність у реабілітаційних відділеннях», створеного за ініціативи Першої леді Олени Зеленської який розробила команда урбан-бюро Big City Lab.

Як зазначила посадовиця, тематична збірка демонструє основні бар’єри, які обмежують якісну самостійну адаптацію людей із певними фізичними порушеннями у закладах охорони здоров’я. Зокрема, містить рекомендації, які важливо врахувати для забезпечення доступності реабілітаційних відділень.

Під час панельної дискусії з експертами, Перший заступник Начальника ОВА розповіла про досвід розбудови реабілітаційних відділень на Вінниччині.

«Фактично у кожній з громад є розуміння їх необхідності, адже сюди повернуться наші Герої. Крім того, безбарʼєрного простору потребують й інші мешканці», - підкреслила Наталя Заболотна.

Вона також зауважила, що реабілітаційні відділення, де надають допомогу пацієнтам, уже створені у 3-х надкластерних та 3-х кластерних лікарнях області.

«Наразі такі відділення продовжують створюватися у всіх громадах Вінниччини», - зазначила посадовиця.

У межах діяльності Ради безбарʼєрності, утвореної наказом Начальника ОВА Сергія Борзова, в області на рівні громад з органами місцевого самоврядування проводиться робота щодо впровадження принципів та норм безбар’єрності на місцях. У кожній громаді визначені відповідальні особи з питань безбарʼєрності, які працюють у цьому напрямку та у 32 громадах з 63 вже створені місцеві ради безбарʼєрності.

«Сьогодні як ніколи у центрі уваги має бути людина. І майбутнє повинне проєктуватися на вимогах безбар’єрності. Адже бар’єри шкодять не лише певній групі людей, вони шкодять усьому світу!» - резюмувала Наталя Заболотна.

Ознайомитися та завантажити посібник