Загарбницька війна продовжує забирати життя українців. Мільйони людей були змушені залишити рідні домівки. У цей складний час кожен як ніколи потребує підтримки і захисту. Саме тому є необхідність у здійсненні комплексних заходів із залученням представників органів влади, громадськості та фахівців профільних служб.

Так, на Вінниччині відбувся форум «Створюємо місцеві рішення разом: місцеві плани дій 1325».

У заході взяли участь представники обласної міжвідомчої ради з питань сім’ї, соціальної підтримки родин Захисників і Захисниць, інтеграції ВПО, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Також долучилися керівники районних військових адміністрацій, радники з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, представники місцевого самоврядування і громадських організацій.

Йшлося про втілення подальших кроків у рамках Регіонального плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325, який є важливою складовою стратегії постконфліктного відновлення.

Учасники обговорили ключові цілі та заходи в області та громадах. Зокрема, створення умов для забезпечення участі жінок у прийнятті рішень, стійкості до безпекових викликів, постконфліктного відновлення і перехідного правосуддя. Також серед пріоритетів – протидія насильству за ознакою статі, домашньому насильству, торгівлі людьми, пов’язаної з конфліктом.

Регіональний план дій спрямований на забезпечення потреб 23 цільових груп, включаючи внутрішньо переміщених осіб. З початку повномасштабного вторгнення статус ВПО на Вінниччині отримали майже 285 тис. людей. Наразі їх кількість в області становить більше 151 тис: 38,4% – чоловіків, 61,6% – жінок, 27,3% – дітей.

Під час форуму значну увагу приділили підтримці Захисників і Захисниць та їх сімей в контексті реалізації цільових програм. Також йшлося про підтримку внутрішньо переміщених осіб, надання місць прихистку, інтеграцію ВПО у громадах.

Крім того, учасники окреслили практичні кроки вирішення питань економічної,  психологічної та фізичної безпеки громадян в умовах війни та впровадження ефективних рішень на місцях.

Форум став міцною платформою для обміну досвідом та створення нових напрацювань у напрямку реалізації порядку денного «Жінки, мир безпека».

Захід провели за ініціативи та підтримки Департаменту соціальної та молодіжної політики обласної військової адміністрації спільно з громадською спілкою «Інститут місцевої демократії «Відкрите суспільство».

Резолюція 1325 є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН у сфері політики безпеки. Цей документ наголошує на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та в розбудові миру, а також закликає держави-члени забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень в національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобігання, управління та вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового сектору.
Основні положення резолюції визначають особливу важливість врахування потреб жінок та дівчат у конфліктних ситуаціях та особливу вразливість жінок перед негативними наслідками конфліктів.