За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець провів зустріч з делегацією Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні.

На зустрічі були присутні Офіцер з питань програми Зеру Мару, Асоційований асистент з питань захисту громад Сандра Штрьом, Старший офіцер з прихистку Річард Майкл Еванс, Старший офіцер з відновлення та інклюзії Стівен Кетлінг, Старший офіцер з захисту на рівні громад Сара Елліотт, Радник з питань захисту Володимир Орєхов та фахівці з питань захисту Владлена Голуб  і Надія Ваховська.

Учасники обговорили поточний стан справ та нові виклики, пов’язані з необхідністю широкої інтеграції внутрішньо переміщених осіб у життя територіальних громад.

Зокрема, йшлося  про спільні зусилля, які УВКБ ООН, у співпраці з обласною військовою адміністрацією та територіальними громадами, здійснюють  в рамках довгострокових рішень допомоги внутрішньо переміщеним особам на Вінниччині. Також предметом обговорення  стала термінова допомога, яка знову стає необхідною у зв’язку з організацією евакуації з тих окупованих областей.

Не оминули увагою і питання щодо облаштування центрів тривалого проживання  ВПО та створення нових місць для переселенців вразливих категорій - осіб з інвалідністю.

«Частина ВПО -  це особи вразливих категорій: люди з інвалідністю, люди похилого віку, які потребують догляду. Зрозуміло, що в них є проблема і їх потрібно утримувати в спеціалізованих закладах, де нададуть необхідну підтримку. - зазначив Андрій Кавунець. - Але водночас серед ВПО є люди працездатного віку, яким необхідна допомога, аби інтегруватися на новому місті, в нових громадах».

Сторони наголосили на необхідності коригування подальшої співпраці в межах актуальної проблематики. Обговорили нові напрямки допомоги в рамках  бюджетів  і можливостей, проведення спільних заходів тощо.

 «Коли ми зустрічаємось і обговорюємо з нашими міжнародними партнерами  конкретні проблеми - ми реально дивимося на речі. Саме завдяки таким зустрічам можна надати необхідну допомогу вчасно»,- підкреслив заступник Начальника ОВА.

Андрій Кавунець висловив вдячність представникам УВКБ ООН в Україні за роботу, яку вони здійснюють на Вінниччині, наголосив на важливості порушених питань, а також запевнив у готовності Вінницької ОВА до подальшої співпраці.

Зустріч відбулась у рамках діяльності Регіонального офісу міжнародного співробітництва.