Державні послуги мають бути максимально доступними для усіх громадян. В умовах війни це питання як ніколи на часі.

На цьому наголосив Начальник ОВА Сергій Борзов під час Першого засідання Ради безбар’єрності при ОВА.

Зокрема, йшлося про забезпечення доступності ЦНАПів та сервісних центрів Пенсійного фонду в громадах.

«Вінницька область посідає п'яте місце за показниками розвитку ЦНАПів. У 2023 році громадяни отримали понад 1,4 млн адміністративних послуг, що на 22,4% більше за 2022-й. Наразі в області працює 61 центр надання адміністративних послуг, 6 територіальних підрозділів, 159 віддалених робочих місць, 2 мобільних ЦНАПи та наявні 17 мобільних кейсів.

Попит на адмінпослуги постійно збільшується. Відповідно кожен житель області повинен мати можливість відвідати приміщення ЦНАПу, незалежно від стану здоров’я та місця проживання», - зауважив очільник області.

Наразі майже всі ЦНАПи мають сходи з поручнями. 16 ЦНАПів забезпечені маркуванням сходинок, 20 – інформаційними табличками, які дублюються в тактильному вигляді або шрифтом Брайля, 18 – інформаційними табличками, виконані збільшеним шрифтом контрастного співвідношення. 40 ЦНАПів мають обладнані санітарні кімнати для осіб з інвалідністю.

Як зазначив Начальник ОВА, на жаль, зараз не в усіх громадах ЦНАПи відповідають вимогам доступності. Ще є над чим працювати.

Також на Вінниччині надають послуги 28 сервісних центрів Пенсійного фонду.

У 20 з них повністю створено інклюзивне середовище. Зокрема, йдеться про фізичну, інформаційну та цифрову безбар’єрність.

Сергій Борзов наголосив, що фізична доступність приміщення не завершується при виході з нього. Вкрай важливо забезпечити облаштування прибудинкової території та власне під’їзду до будинку.

«Проте, створення ідеальних умов для прийому громадян – це ще не завжди запорука якісної послуги. Найважливіше – це професіоналізм, порядність і толерантність персоналу. Спеціалісти, які працюють з людьми, повинні підвищувати свою кваліфікацію та комунікативні навички. Безбар’єрність має відчуватися на всіх етапах отримання необхідних послуг. І це те, що потрібно всім без винятку», – підкреслив очільник області.