Як розбудувати ветеранський простір у громадах і чому це важливо?

Про це йшлося під час наради Начальника ОВА Сергія Борзова з представниками громад щодо питань ветеранської політики в області.

«Маємо розуміти, що соціальна адаптація та повернення ветеранів до цивільного життя – це не на роки, а на десятиліття». - наголосив Сергій Борзов.

Ветеранські простори працюють в Україні уже давно, зараз їх більше 24-х.

Три з них – на Вінниччині. Зокрема, це «VeteranHub» і «Ветеранський простір», а також спортивно-оздоровчий реабілітаційний центр у Хмільнику.

«Але такі простори мають бути в кожній громаді! Маємо створити систему, яка забезпечить всіх без винятку військових та їхні сім’ї БЕЗКОШТОВНИМИ послугами і необхідною підтримкою. Зокрема, це психологічна допомога і фізична реабілітація, а також соціальний супровід, юридичне консультування, і, що не менш важливо, просвітницькі заходи і корисне дозвілля. Такий майданчик повинен бути повністю доступним та інклюзивним». - зазначив Начальник ОВА.

За словами очільника області, ветеранський простір – це також і комунікаційна платформа між ветеранами, їх сім’ями, громадськістю та органами влади. Вона надасть можливість врахувати побажання людей та реалізувати необхідні кроки через місцеві програми підтримки.

«Є громади, де більше ресурсів. Є такі, де менше. Але необхідні умови мають бути забезпечені місцевою владою у кожній з них». - зазначив Сергій Борзов.

Під час наради обговорили як правильно це зробити та з чого починати. Як зібрати команду, знайти партнерів та, власне, які послуги має надавати простір.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна підкреслила, що найперше, що потрібно зробити в громаді – це знайти людей, які поділяють спільні  цінності.

"Має бути створена ініціативна група однодумців - команда, яка стане основною рушійною силою створення ветеранського простору, яка об'єднається заради місії допомоги нашим ветеранам і їхнім родинам. Решта – приміщення, юридична форма, бюджети і все інше теж важливо, але вже не настільки. Хоча, бузумовно, вони мають значення", - зазначила Наталя Заболотна.

Вона також додала, що  ветеранський простір – це не всесильна пігулка, яка врятує від усіх проблем у роботі з ветеранами.

"Але це точно стане каталізатором у розбудові спроможної, дієвої та ефективної системи реалізації ветеранської політики в громаді", - зауважила посадовиця.

Також сьогодні керівники «Ветеранського простору» і «VeteranHub» поділилися досвідом роботи з надання підтримки захисникам та їх родинам.

«Голови громад на місцях мають проаналізувати наявний ресурс для створення таких просторів, які б справді хотіли відвідати учасники бойових дій, їх родини, а також сім’ї зниклих безвісти і військовополонених. Механізм повинен бути злагодженим. Кожен має чітко знати як діяти». - резюмував Начальник ОВА Сергій Борзов.