Про виклики, які стояли перед державою, про перемоги за два роки та плани на наступний рік розповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час панельної дискусії «Стійкість та економічна спроможність: фундамент для перемоги» в межах форуму «Україна. Рік 2024».

Перший виклик, який назвав Прем’єр-міністр, — оборона й обороноздатність. Він наголосив, що Україна радикально трансформує оборонно-промисловий комплекс, виробничі потужності якого зросли втричі, а виробництво дронів — у 100 разів.

«Друге — це економіка та фінансова стійкість. Втримали економіку. У 2023 році почалося економічне відновлення. ВВП зріс більш ніж на 5%. За 2022 та 2023 роки ми домовилися та залучили 74 млрд доларів зовнішнього фінансування», — відзначив Денис Шмигаль і додав, що урядові програми стимулювання економіки дали потужний ефект.

Третій виклик, з яким зіштовхнулася держава — це виконання соціальних програм і допомога людям. Як зауважив Прем’єр-міністр, за ці 2 роки український Уряд жодного разу не затримував ні пенсії, ні інші соціальні допомоги й виплати. Більше того, запланована вже третя індексація пенсій, збільшуються  зарплати вчителям та субсидії.

Четвертим викликом став російський енергетичний тероризм.

«Минула зима була особливо важкою, але світло перемогло темряву. Ремонти в режимі 24/7. Три рівні захисту енергооб’єктів. Як результат сьогодні: Україна та українці зі світлом та теплом», — наголосив Глава Уряду.

П’ятим викликом Денис Шмигаль озвучив російську блокаду українських морських портів. У відповідь на це Україна збільшила перевалку Дунайських портів у шість разів. Розгорнула спільно з європейськими партнерами «Шляхи солідарності». Запустила новий морський коридор, і завдяки цьому вийшла на об’єми експорту співставні з довоєнним рівнем. 

Шостий виклик — масштабні руйнування та відбудова зруйнованого. За словами Прем’єр-міністра, вже відновлено 23 тисячі багатоповерхівок та приватних будинків, майже 900  медичних і понад 600 освітніх закладів, 9200 об’єктів критичної інфраструктури.

«Сьомим викликом було питання продовольчої безпеки. Ми провели дві посівні кампанії і дві кампанії збору врожаю воєнного часу. У 2022 році зібрали 72 млн тонн, у 2023 — 79 млн тонн зернових. Ми забезпечуємо продовольством і себе, й інші країни», — підкреслив очільник Уряду.

Останнім восьмим викликом, за словами Прем’єр-міністра, стало прискорення вступу в ЄС. Попри війну, Україна отримала п’ять так званих безвізів із Європою, статус держави-кандидата в члени ЄС, виконала всі рекомендації та запустила масштабні європейські реформи. Як результат, Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів про вступ України до Євросоюзу. 

Говорячи про цілі на майбутнє, Прем’єр-міністр насамперед відзначив, що мета держави — виробляти якомога більше зброї самим. Друге завдання — це забезпечити Україну фінансовими ресурсами. Третє — це конфіскація російських активів. 

«Цього року план мінімум — це перейти до використання доходів від цих заморожених активів», — відзначив Денис Шмигаль.

Четверта мета, за словами очільника Уряду, — економічне відновлення. На допомогу бізнесу цьогоріч закладено 45 млрд грн. П’ята мета — це логістика. 

«Розгортаємо потужності наших портів. Запускаємо нові пункти пропуску.  Продовжимо будувати прагматичне партнерство з нашими сусідами.  Модернізуємо залізницю, в тому числі через будівництво євроколії», — сказав Прем’єр-міністр.

Шосте завдання, як зауважив Глава Уряду, продовжити відновлення. А сьоме ключове завдання на цей рік — євроінтеграція.

«Зараз у нас вікно можливостей, і ми його використаємо. Починаємо перемовини з ЄС про наш вступ. Формуємо переговорну команду. ЄС як мета і ЄС як шлях — однаково важливі. Це робить нашу країну сильнішою. Це відкриває доступ до європейських ринків та ресурсів», — резюмував Прем’єр-міністр.