Сьогодні підбили підсумки роботи Служби у справах дітей ОВА за минулий рік. У зустрічі взяли участь представники фактично усіх громад області.

«Кожна дитина, яка потрапляє на територію Вінниччини – наша спільна відповідальність», - підкреслила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

Вона також наголосила, що у 2024 році в Україні припинять своє функціонування будинки дитини інтернатного типу.

«Саме вихованці цих закладів потребують нашої уваги чи не найбільше. – зауважила посадовиця. –  Ці діти мають повернутися до біологічних родин або їх мають знайти нові родини. Альтернативою мають стати патронатні сім’ї. Завдання кожної громади на поточний рік – створити, щонайменше по одній патронатній сім’ї».

Вона також зазначила, що в області буде створено регіональний Координаційний центр з питань розвитку сімейного виховання, захисту, безпеки та догляду дітей при Вінницькій обласній військовій адміністрації. Проєкт складу центру вже напрацьований, тож з боку ОВА гарантована всебічна підтримка та координація.

Під час зустрічі Перший заступник Начальника ОВА також окреслила подальші кроки щодо розвитку сімейних форм виховання. Зокрема, в рамках роботи передбачається:

  1. Достатня кількість та доступність альтернативних сімейних форм виховання, таких як прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, опіка/піклування та усиновлення;
  2. Посилення превентивних заходів. На місцевому рівні запровадити процедури оцінювання на початковому етапі для виявлення та усунення проблем, які можуть призвести до розлучення дитини з сім'єю.
  3. Залучення додаткового фінансування. Для цього необхідно вносити пропозиції щодо фінансування підтримки системи сімейного догляду та розвитку послуг на рівні громади.
  4. Підвищити рівень обізнаності дітей про їх права та глибшого розуміння прав дитини у суспільстві.

«Зараз 35% дітей в Україні недостатньо обізнані з Конвенцією про права дитини.  Ми зобов'язані забезпечити права усіх дітей на Вінниччині, а їх 275 тисяч. І кожна дитина, яка потрапляє у межі нашої області, потрапляє у зону нашої відповідальності. Пріоритет Вінницької ОВА – розвиток сімейних форм виховання. Лише за ними наше європейське майбутнє. А захист дітей та надання їм можливостей досягти успіху в житті, зробити внесок як громадян у квітучу та мирну Україну – це наша спільна справа», - резюмувала Наталя Заболотна.