Ключове завдання держави — активізувати виробництво безпілотників, боєприпасів, іншої сучасної зброї та наситити нею сили оборони. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 1 лютого.

«Президентом Володимиром Зеленським поставлена чітка ціль — цьогоріч випустити мільйон дронів для фронту. З огляду на ту базу й потенціал, який маємо сьогодні — це дуже реалістичне завдання. Уряд системно працює над тим, щоб українських дронів на фронті стало більше в рази», — підкреслив очільник Уряду.

Денис Шмигаль зауважив, що Уряд робить ставку не лише на державні проекти, але і на приватні компанії, на розвиток ринку озброєння. 

«Коли 4 з 5 компаній в оборонному секторі – приватний бізнес, це дає ефективність, інновації, швидкість. За останні півтора року ми повністю змінили правила гри. Ухвалили близько 20 законів і нормативно-правових актів, які формують ринок озброєнь», — відзначив Прем’єр-міністр.

Крім того, Уряд спростив допуск БпЛА до експлуатації, скасував ПДВ та ввізне мито на комплектації для безпілотників, створив полігони для навчання пілотів та випробування нових видів дронів, спростив процедуру списання.

Наразі, за словами Прем’єр-міністра, в Україні близько 200 компаній випускають дрони, а позаминулого року їх було лише сім. 

Крім того, у 2023 році українські компанії виробили, а держава закупила в 100 разів більше безпілотників, ніж у 2022 році. Загалом Армія дронів дала старт розвитку не лише ринку БпЛА, а й усього defense-tech в Україні.