Україна сподівається на подальшу фінансову підтримку міжнародними партнерами й основним завданням Платформи донорів на 2024 рік є саме мобілізація бюджетного фінансування. На цьому наголосив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у вступному слові на 7-му засіданні Керівного комітету Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України.

Глава Уряду подякував Керівному комітету та всім членам Платформи за надзвичайну підтримку України. Зокрема, від партнерів наша держава отримає у 2023 році понад 40 мільярдів доларів бюджетної підтримки.

«Ця значна допомога відіграла важливу роль у тому, щоб наш Уряд міг фінансувати такі важливі видатки, як пенсії, охорона здоров’я, освіта, соціальні програми та пільги. Ці кошти допомогли Україні вистояти та перенаправити внутрішні ресурси на фінансування нашої військової та оборонної спроможності», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем'єр-міністр також відзначив підтримку міжнародних фінансових організацій: Світового банку й МВФ. Зокрема, продовжується програма з Міжнародним валютним фондом на 15,6 мільярда доларів, яка є частиною пакета міжнародної підтримки обсягом 122 мільярди доларів.

«Для нас дуже важливо, щоб бюджетна підтримка була ритмічною та своєчасною. Це дозволяє нам забезпечити економічну та фінансову стабільність, а також дозволяє продовжувати програми соціальної та гуманітарної підтримки наших людей», — підкреслив Глава Уряду.

У цьому контексті Денис Шмигаль запропонував розглянути ще одне стратегічне питання — розширення Платформи.

«Це може стати ефективним інструментом для мобілізації додаткової допомоги. Залучення більшої кількості країн-партнерів, готових взяти на себе зобов’язання щодо бюджетного фінансування України, є життєво важливим для посилення наших спільних зусиль», — зазначив Прем'єр-міністр.

Глава Уряду наголосив, що попри повномасштабну війну в Україні проводяться реформи та є готовність виконувати численні зобов’язання в рамках домовленостей та рекомендацій партнерів.

«Український Уряд продовжує впроваджувати реформи. Зокрема, ми виконуємо рекомендації Єврокомісії та структурні орієнтири МВФ. Ми сповнені рішучості продовжувати шлях реформ і виконувати ці зобов’язання»,— зазначив Денис Шмигаль.