В області втілюється проєкт «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення».

Він має на меті реінтеграцію ветеранів та ветеранок у цивільне життя.

Проєкт включає комплекс тренінгів, які будуть проведені у громадах Вінниччини з представниками медіа, надавачами послуг у різних сферах, сімʼями УБД та людьми, які постраждали від війни.

Сьогодні в обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбувся перший із серії тренінгів на тему: «Сприяння позитивному публічному образу ветеранів та родин ветеранів у громаді».

У заході взяли участь представники регіональних медіа, менеджери з комунікацій урядових та неурядових організацій, студенти – майбутні журналісти. Також з учасниками та учасницями поспілкувалася директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА Світлана Юзвак.

Національний фахівець із питань психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) Віталій Бєлов розповів присутнім про роль медіа в формуванні образу ветеранів.

Крім цього, він розповів про вплив інформації на психосоціальну адаптацію військових у суспільстві  та про роботу із навичками створення збалансованих матеріалів для формування образу ветерана у суспільстві.

У заході також взяла участь Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров'я "Ти як?" Олена Бессараба. Вона підкреслила, що роль медіа зараз особливо важлива. Саме тому перший із циклу тематичних тренінгів в області розпочали для тих, хто працює з інформацією в публічному просторі.

Під час роботи у групах з присутніми розібрали важливі питання, зокрема такі як: у якому стані (психологічному, емоційному, фізичному) перебуває ветеран, який повертається з війни; що відбувається з родиною ветерана, коли він повертається; як медіакомунікація здатна впливати на сприйняття реальності та може бути інструментом розширення можливостей для окремих груп населення.

Разом з тим учасники та учасниці тренінгу обговорили інструменти, які дозволяють формувати різні образи ветеранів.

Проєкт «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення» впроваджують в рамках виконання Обласної цільової програми підтримки учасників бойових дій, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України на 2022-2026 роки, а також в рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» у співпраці з відділом психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки Міжнародної  організації з міграції.