Всеукраїнська програма ментального здоров’я в дії – це, перш за все, підтримка для українців, яка стає ближчою та доступнішою.

Про це йшлося під час зустрічі Першої леді Олени Зеленської з представниками областей України.

Під час заходу Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна презентувала результати діяльності Вінницької області у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за 2023 рік.

«Ми зробили чимало. І я дякую громадам, які усвідомлюють важливість цього питання для людей. 51 з 63 громад області обрали координатора з ментального здоров‘я, а у 12 – проводиться відповідна робота», - зауважила посадовиця.

Вона також додала, що на сьогодні невід’ємною складової системи психологічної підтримки населення регіону стали неформальні об’єднання психологів. Створення цих об’єднань започаткували  ще у січні 2023 року. Це команда з 335 фахівців, переважно з соціальної сфери, галузей освіти, медицини, громадського сектору.

«Фахівці постійно проходять навчання, тренінги, обмін досвідом за сприяння Вінницького обласного центру соціальних служб». – розповіла Перший заступник Начальника ОВА.

За її словами, ці команди надають психологічну підтримку на «лінії першого контакту».

Важливо, що в області уже є результати, зокрема:

– маємо + 26 психологів в області за рахунок збільшення штатів та введення посад з нуля у громадах;

– почали впроваджувати програму «Самодопомога плюс», груп самодопомоги або взаємодопомоги (для матерів, для дружин, для членів сімей загиблих);

- започаткували консультування – як індивідуальне, так і групове;

- підвищився авторитет психологів у громадах та зріс рівень довіри населення до них;

- підсилили фахівців «першої лінії контакту» та змогли додати їм професійної впевненості.

Під час зустрічі Наталя Заболотна також поінформувала про ще один пріоритетний напрямок роботи в рамках програми ментального здоров’я, а саме  – про психосоціальну допомогу родинам наших Захисників і Захисниць України, сім’ям загиблих.

«Ми провели серію курсів із освоєння навичок психологічної самодопомоги для батьків та дружин полеглих воїнів, дружин учасників бойових дій. Особливу увагу приділяємо сімейному дозвіллю родин. Проведено 14 рекреаційних заходів, до яких долучились 280 членів родин. Починаючи лише з березня цього року, більше півтори тисячі людей з родин наших Захисників та Захисниць відвідали театри, кінотеатри, концертні зали та мотузкові парки. Але найважливіше для мене – це зустрічі наживо із членами сімей діючих військовослужбовців в усіх 63 громадах області. Одразу на локації люди могли отримати консультацію від представників управління у справах ветеранів, охорони здоров’я, місцевої влади, особисто поспілкуватися зі мною та розповісти про свої проблеми. Дякую за плідну співпрацю регіональній координаторці Олені Бессарабі», - зауважила посадовиця. 

Вона також підкреслила, що наступного року в області посилюватимуть роботу в напрямку ментального здоров‘я, адже це про кожного з нас.

«Будемо підсилювати усі сфери: культуру, освіту, спорт, соціальну, охорону здоров‘я. Де б не опинилася людина, вона має відчувати опору та підтримку. Відновимо людину – людина відновить усе!» - резюмувала Наталя Заболотна.