Сьогодні Начальник ОВА Сергій Борзов взяв участь у підсумковому засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбувся у Львові.

Від місцевого самоврядування Вінниччини участь у Конгресі взяли Гніванський міський голова Володимир Кулешов та Чечельницький селищний голова Світлана Палісіка.

До заходу в режимі онлайн приєдналися Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов та Ямпільський міський голова Сергій Гаджук.

«Конгрес - це єдиний і найбільший в Україні майданчик, де можна відверто говорити про те, що хвилює. Важливо, що на питання з регіонів – від тергромад одразу дають відповідь керівники міністерств і відомств». - зазначив Сергій Борзов.

Під час Конгресу звучало й запитання від Вінниччини - з Ямполя: Чи є можливість підтримки місцевих бюджетів з державного бюджету на безкоштовне харчування дітей війни?

Ямпільська громада - заможна і має можливість на сьогодні забезпечувати харчування більше 70 дітей, проте не всі громади мають на це кошти.

Відповідь від Міністерства соцполітики була чіткою - ця гарантія є досить важливою. Вже підготували до читання законопроект №90421, який комплексно вирішує питання підтримки дітей, що постраждали від війни. Наразі розробляється механізм, як конкретно вирішити це важливе питання.

Також учасники Конгресу говорили:

- Про стан реалізації та перспективи державних програм підтримки регіонів, найбільш постраждалих внаслідок російської агресії;

- Про програми прикордонного співробітництва Interreg Next на період 2021-2027 років, зокрема, про можливості для регіонів, посилення регіонального розвитку та прикордонного співробітництва в контексті інтеграції до ЄС.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що сьогодні було справді корисне спілкування, практична зустріч. Глава держави подякував нашим міжнародним партнерам, які долучились до роботи Конгресу онлайн, підтримуючи Україну, а також представникам дипломатичного сектору.

«Підсумовували роботу за 2023 рік і планували наступний. Маємо працювати ще більш інтенсивно та ефективно у 2024-му. Під час повномасштабної війни надзвичайно важливо, коли є пряма комунікація між керівниками територіальних громад і начальником ОВА або членами Уряду, аби кожне питання було вирішене, а кожен голос був почутий». - підкреслив Начальник ОВА.

Володимир Зеленський чітко сформулював пріоритети: життя держави, життя будь-якої громади, життя кожної людини є одним і тим самим життям України – життям, яке ми маємо захищати і маємо захистити від агресії Росії.

Президент підкреслив, що головне завдання – оборона нашої держави! І якщо хтось на будь-якій посаді чи то в державі, чи то в органах місцевого самоврядування чомусь вважає, що війна – вона «десь там», а він нібито може займатися чим завгодно іншим, – то це велика помилка, яку треба виправити.