Україна вже працює над завданнями, необхідними для членства в ЄС, зокрема, над приведенням законодавства нашої країни до європейського. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України 15 грудня.

«Вчора лідери країн-членів Європейського Союзу ухвалили справді історичне рішення. Ми починаємо офіційні перемовини про вступ України до ЄС. Дякую Президенту України Володимиру Зеленському, без лідерства якого ми б не мали таку потужну проукраїнську коаліцію», — сказав Глава Уряду.

Він наголосив, що шлях до членства в ЄС потребуватиме дуже великої роботи, яку наша держава вже почала виконувати.

За словами Дениса Шмигаля, проаналізовано близько 28 тисяч актів права ЄС на відповідність законодавству. Понад 23 тисячі, за попередньою оцінкою, не потребують імплементації у ході переговорного процесу, 1625 актів права вже повністю імплементовано в українське законодавство.

«2739 актів підлягають подальшій імплементації. Це наш обсяг роботи на наступні роки, який маємо зробити. Ми розуміємо, як це робити й коли ми це зробимо. Експертиза, команди, ресурси – все це у нас є. А головне — є воля усієї України. Усіх разом, від парламентарів та урядовців до наших громад, до суспільства», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль у своєму виступі також наголосив, що разом з роботою над нормативно-правовими актами, Україна одночасно продовжує інтегруватися в єдиний європейський ринок. Зокрема, українська енергомережа повністю об’єдналася з європейською. Серед завдань на 2024 рік — продовження «транспортного» та «економічного» безвізів, а також якнайшвидше отримання «промислового», що полегшить доступ українських виробників на європейські ринки. Крім того, планується впроваджувати акти ЄС щодо роумінгу для отримання «роумінгового безвізу».

«Будемо інтегруватися в усі сектори вже зараз. Не чекаючи й не відкладаючи. Будемо робити це швидко», — підкреслив Денис Шмигаль і додав, що Україна, яка є символом стійкості та перетворення, буде сильним і повноправним членом Європейського Союзу.