Держава – це, у першу чергу, люди.

В умовах війни підтримка кожного як ніколи на часі.

Саме тому важливо об’єднати зусилля, щоб допомогти військовим та цивільним у подоланні внутрішніх викликів.

Сьогодні під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Першої леді Олени Зеленської відбулось розширене засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання фахової психологічної допомоги особам, які постраждали від війни.

У зібранні взяв участь онлайн Начальник ОВА Сергій Борзов.

Під час засідання очільник Уряду Денис Шмигаль підкреслив, що інтеграція колишніх військовослужбовців у цивільне життя та реінтеграція населення на деокупованих територіях – у пріоритеті.

Обговорили втілення проєктів, які реалізують на всіх рівнях з метою надання необхідної психосоціальної підтримки українцям. Зокрема, йшлося про розвиток професійної стійкості, охорону психічного здоров'я у структурі медичної допомоги.

Значну увагу приділили створенню системи психологічного відновлення військових та роботі координаційних центрів підтримки цивільного населення, розвитку молодіжних центрів і активних парків.

Кожен управлінець повинен розуміти, що вчасна ментальна підтримка людини – надважлива. Тільки так можна допомогти тим, хто цього потребує. Cаме це й передбачає всеукраїнська програма ментального здоров'я "Ти як?", що втілюється за ініціативи Першої леді.

Як підкреслила Олена Зеленська, ментальне здоров'я – це, у першу чергу, стійкість українців, яку необхідно підтримувати.

«Щодня ми працюємо з новими викликами і маємо реагувати ще швидше. Людина не завжди може впоратися з проблемою самостійно та звернутися до фахівців. Тож держава також повинна робити перший крок», - зауважила Перша леді.

Вона наголосила, що це не має бути про процес - це має бути про результат! Важливо, щоб відповідні послуги максимально дійшли до кожного українця: не тільки в обласних центрах, а й у сільській місцевості - всюди, де вони поки що недоступні.

Начальник ОВА Сергій Борзов також зазначив, що найперше людина шукатиме допомогу в своїй громаді.

«Саме тому маємо створити єдину та ефективну модель, яка діятиме по всій країні. Працюємо далі», - резюмував очільник області.