Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у семінарі з обговорення результатів загальнонаціонального опитування ветеранів, членів їхніх родин, членів родин загиблих, ветеранських громадських організацій та ветеранської політики. Його провела Міжнародна організація з міграції в рамках проєкту «Шлях Стійкості».

Обговорення такого типу проходять у кожній області України. Це допоможе зібрати різні думки, проаналізувати та створити з цього дійсно ефективну систему підтримки цих людей.

Під час заходу Наталя Заболотна презентувала основні напрями та акценти роботи із Захисниками та Захисницями і їх сім’ями.

«Війна розпочалась не у 2022 році, багато хто забуває про ветеранів, які обороняли нашу державу у той час, а більшість із них і зараз продовжують це робити. Тому ще у 2014 році в нашій області було створене єдине в Україні на той час Управління у справах ветеранів. Загалом воно займалося допомогами та супроводом ветеранів», - зазначила Наталя Заболотна.

У червні минулого року Начальник ОВА Сергій Борзов видав наказ «Про посилення соціальної підтримки та допомоги сім’ям Захисників та Захисниць України Вінницької області», що збільшило увагу усіх структур до цієї категорії осіб у десятки разів у громадах області.

«Передусім, це особисте відвідування начальниками районних військових адміністрацій сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України Вінницької області, передача гуманітарної допомоги, визначення їх потреб, організація планування і надання соціальних, медичних, освітніх, юридичних та інших послуг з подальшим моніторингом та особистим контролем». - зауважила посадовиця.

Також вона додала, що за участі керівництва обласної військової адміністрації та районних військових адміністрацій було проведено 434 зустрічі із майже 48 тисячами сімей Захисників та Захисниць по усіх 63 громадах області, навіть у її найвіддаленіших куточках.

«На зустрічах сім’ї отримували важливу інформацію про пільги, юридичний супровід, медичну і продовольчу допомогу, безкоштовну психологічну допомогу та про створену ОВА гарячу лінію, де можна було отримати відповіді на усі запитання, що стосуються цієї пільгової категорії», - коментує Перший заступник Начальника ОВА.

Величезний пласт роботи проводиться за ще одним наказом Сергія Борзова від 14 березня 2023 року № 403 «Про організацію та забезпечення підтримки та допомоги особам, які отримали важке поранення (травму, захворювання) під час участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони держави».

Зокрема, дві мобільні групи обласних фахівців відвідують поранених ветеранів та вивчають їхні потреби. Вже було здійснено виїзди до понад 100 важкопоранених захисників.

Під час візитів фахівці опрацьовують проблемні питання: проходження МСЕК чи подальше лікування та реабілітація, вчасне отримання від військової частини повного пакету документів, виплати внаслідок поранення чи настання інвалідності, встановлення статусів або надання пільг.

Для оперативного інформування також було доповнено номер обласної гарячої лінії 15-26 консультантами із питань соціальної підтримки сімей Захисників та Захисниць.

«Наша область найперша та найефективніша із 4 пілотних у впровадженні інституту помічника ветерана. Але це більше заслуга самих помічників, ніж наша. Вони вже працюють та допомагають! Є ще над чим працювати у цьому напрямку, але ми намагаємось все виправити. – зазначила Наталя Заболотна. –  Від минулого місяця вони працевлаштовані у новостворених сервісних офісах у справах ветеранів та реалізують основну ціль проєкту – допомогу ветеранам у переході від військової служби до цивільного життя».

З липня 2022 року на базі 11 відділень лікарні створено функціональний медико-психологічний консультативний центр з надання амбулаторної та стаціонарної допомоги сім’ям Захисників та Захисниць України, військовослужбовцям у Вінницькій області. Протягом минулого року послугами центру скористалось більше 600 осіб.

«Працюємо у напрямку організації дозвілля сімей наших ветеранів. Щотижня і для дітей, і для дорослих організовують відвідування театрів, кінотеатрів, концертів. Усі заходи для родин безкоштовні. Разом із міжнародними партнерами знаходимо можливості для оздоровлення дітей із цих категорій за кордоном, а також передаємо рюкзаки із необхідним шкільним приладдям до 1 вересня. Крім цього, в області проводяться зібрання для жінок, чиї рідні воюють, різні тренінги, майстер-класи та ще багато іншого. Роботи багато, над цим працює велика кількість небайдужих людей. Але це наш обов’язок. Працюємо далі! На Перемогу!» - резюмувала Перший заступник Начальника ОВА.