Уряди України та Румунії за підсумками спільного засідання в Києві підписали Спільну заяву щодо поглиблення співробітництва в різних галузях. Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу з Прем’єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку.

Глава українського Уряду повідомив, що в спільній заяві задекларована співпраця між двома країнами як в економічних, так і гуманітарних напрямках. Зокрема в сфері логістики та розбудові прикордонної інфраструктури.

«В щойно підписаній спільній заяві ми домовились підвищувати транзитний потенціал для експорту української аграрної продукції шляхом повноцінного використання шляхів солідарності ЄС», — зазначив Денис Шмигаль. 

Крім того, документ передбачає, що країни погодилися розпочати реалізацію пілотного проекту спільного прикордонного та митного контролю на пунктах пропуску через спільний кордон.

Також у фокусі такі стратегічні напрямки як сільське господарство та енергетика. Денис Шмигаль подякував Румунії за надану допомогу в енергосекторі та зазначив, що Україна розраховує і на подальшу підтримку. Наша держава зацікавлена в розвитку експортно-імпортних спроможностей з європейським енергетичним простором. 

«У спільній заяві наголосили також на можливості розширити взаємодію у сфері енергетики, транспорту та цифровізації через статус України як асоційованої держави-учасниці ініціативи «Трьох морів», — повідомив Прем’єр-міністр України. 

Крім спільної заяви, урядовці підписали низку важливих документів, які сприятимуть консолідації українсько-румунської співпраці у різних сферах.

«Ми побачили, що дух партнерства, дружби та солідарності між Україною та Румунією надзвичайно високий. Вже в найближчому майбутньому продемонструємо нові результати нашої співпраці. І кожен такий результат буде внеском в краще майбутнє українського і румунського народів, в мир та безпеку Європи і світу», — резюмував Денис Шмигаль.

Спільна заява прем’єр-міністрів України та Румунії за результатами першого засідання урядів двох країн – за посиланням